IZJAVA NAKON VLADE

Hasanbegović stigao na sjednicu Vlade noseći pod rukom srpski časopis NIN

11.02.2016 u 13:42

  • +11

Vlada o izmjeni Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH

Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

Bionic
Reading

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade u Banskim dvorima, bez mogućnosti postavljanja novinarskih pitanja premda javnost traži njegovo objašnjenje nakon što je tjednik Novosti objavio presnimke njegovih tekstova iz mjesečnika 'Nezavisna Država Hrvatska' iz 1996. godine u kojem je pisao u studentskim danima i veličao ustaštvo, kao i fotografiju na kojoj je snimljen s ustaškom kapom na glavi. Zbog svega toga, dugo čekana moguća imenovanja zamjenika i pomoćnika ministara, a što se odvijalo na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, ostala su u drugom planu. Hasanbegović je, doduše, reagirao već jučer, ali samo na ustašku kapu tvrdeći da je riječ o podvali dok o svojim tekstovima u kojima veliča ustaštvo i zagovara granice Hrvatske do Drine, kao i činjenici da je naveden u impresummu ustaškog časopisa NDH,posve jasna objašnjenja još nisu dana, a oglasila se zasad još nije niti Vlada u kojoj je ministar kulture

13:25 'Nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima - ustaškog ili komunističkog. Dapače, u svojim javnim istupima i u radovima sam isticao da su ustaški zločini opterećeni hipotekom poraza i da predstavljaju najveće moralno posrnuće hrvatskog naroda, čija sjena i zloduh do danas stoje nad hrvatskim narodom', istaknuo je Hasanbegović u svojem obraćanju javnosti podcrtavši da je to 'njegovo ljudsko, građansko, političkog, moralno i, ako hoćete, znanstveno stajalište'.

'Protivnik sam svakog totalitarizma i pripadam Vladi i stranci koja jasno stoji na zasadama demokratskog antifašizma i antikomunizma i antitotalitarizma te je predana demokratskim vrijednostima i parlamentarnim principima', naglasio je ministar, koji se obratio novinarima po završetku treće redovne sjednice Vlade istaknuvši da mu je 'savjest čista u svakom pogledu - ljudskom, političkom i moralnom'.

'Koristiti selektivno, potpuno periferno, izjave iz mog mladenačkog razdoblja, prije 20 godina, predstavlja političku manipulaciju. Moji radovi su prošli znanstvenu verifikaciju najvećih historiografskih autoriteta koji se ne mogu dovesti u vezu s apologijom bilo kojeg režima, dapače. Moje ministarsko djelovanje treba se suditi po mom radu, a ne preko selektivne manipulacije činjenicama iz davne prošlosti', ustvrdio je Hasanbegović.

'Sve ostale detalje spreman sam svima zainteresiranim objašnjavati u mirnom ozračju i intelektualnoj raspravi, a ne u ozračju linča i progona koji u mom slučaju poprima i elemente ludila', zaključio je svoju izjavu Hasanbegović, ali novinari mu nisu mogli postavljati pitanja nakon njegove kratke izjave.

Novinari su, međutim, potrčali za ministrom tražeći ga objašnjenje činjenice da se njegovo ime nalazi u impresumu časopisa NDH kojeg je izdavao Hrvatski oslobodilački pokret, a on je kazao da to ne znači da je on bio član HOP-a niti da je njegovom voljom došlo do toga. 'Prelistajte sve brojeve toga časopisa pa pokušajte naći bilo kakvu moju suradnju', kazao je Hasanbegović.

Upitan za tekst u kojem govori o ustašama kao herojima, mučenicima i šehidima koji je potpisan njegovim imenom i prezimenom, Hasanbegović nije bio voljan dalje išta objašnjavati te je samo poručio – 'pročitajte tekst u cjelini'.

12:07
O svemu će se poslijepodne oglasiti i bivši premijer te šef SDP-a Zoran Milanović iz Makarske, a SDP je već jučer poručio da je Hasanbegović dužan javnosti objasniti je li fotografija koje su objavile Novosti, autentična i je li doista pisao spomenute tekstove. Ukoliko su predmetne fotografije i tekstovi autentični, tada ministar mora snositi posljedice i premijer mora reagirati, zaključuju u SDP-u.

11:57
U Banskim dvorima sve je spremno za Hasanbegovićevu konferenciju za medije, no on se još nije obratio novinarima koji nakon što je završio otvoreni dio, čeka i kraj zatvorenog dijela danas održane treće redovne sjednice Vlade.

10:45
Najnoviji događaji vezani uz Hasanebgovića tema su i preko puta na Markovu trgu u Saboru pa su tako gotovo svi saborski klubovi zastupnika jutros na početku zasjedanja tražili stanku kako bi o njima iznijeli svoje i stranačke stavove.

9:59
Hasanbegović je na sjednicu Vlade došao noseći pod rukom beogradski politički magazin NIN koji je uoči početka sjednice pokazivao prvom potpredsjedniku Vlade i svojem stranačkom šefu Tomislavu Karamarku, a novinarima je pri ulasku u Banske dvore, ne želeći ništa komentirati jer će izjavu dati nakon sjednice Vlade, samo kratko kazao da NIN čita od ranog djetinjstva.

[IMA SLIKE NEMA TONA] Na sjednici Vlade nije bilo riječi o ministru kulture, ali prije same sjednice Hasanbegović je porazgovarao s Karamarkom. O čemu su razgovarali možemo samo nagađati.

Posted by HRT Vijesti on Thursday, 11 February 2016

U broju časopisa NIN, koji je Hasanbegović donio na sjednicu Vlade, a čiju naslovnicu i sadržaj ovdje vidite, o Hasanbegoviću je pisaoknjiževnik i novinar Ante Tomić, čiji tekst također ovdje možete pročitati.

Novi broj NIN-a sutra u prodaji!NOVI NIN: Putem grehova Vasilija Kačavende: Ni kazne ni pokajanjaDeceniju nakon što...

Posted by NIN on 3. veljača 2016


Društvo / Ante TomićJadi političkog minotauraIako obično ne propuštam priliku za dobar pičvajz, a na nacionalističke...

Posted by NIN on Sunday, 31 January 2016


9:50
Glasnogovornica Vlade HDZ-ova Sunčana Glavak kazala je novinarima da će Hasanbegović dati izjavu nakon sjednice Vlade.

9:45 Kolega mu iz Banskih dvora Mostov ministar gospodarstva Tomislav Panenić nije, baš kao ni njegov kolega iz Mosta ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović komentirati Hasanbegovićeve tekstove o veličanju ustaštva. Tek je dometnuo da je vidio nešto iz medija, ali da se nije upoznao te da će i danas vjerojatno biti o tome riječi.

Na upit novinara tportala bi li osoba sa stavovima poput Hasanbegovićevih mogla biti njegov pomoćnik u ministarstvu, Panenić je dodao da će pomoćnike birati po stručnosti te da mu totalitarizam bilo kojeg oblika nije prihvatljiv. Ipak, rekao je da što se tiče slučaja Hasanbegovića ne bi stav bazirao isključivo na medijima, a drži i da je to pitanje za premijera te će vjerojatno i Hasanbegović o tome govoriti.

9:40 'Sasvim sigurno je Hasanbegović i antifašist i antinacist,neprijatelj države to je, sve on podržava, svi se zajedno borimo, svi smo mi antifašisti, antikomunisti i sve što treba', kazao je ministar graditeljstva Hasanebegovićev stranački kolega HDZ-ov Lovro Kuščević novinarima uoči sjednice Vlade.

9:39 Određeniji nije bio ni ministar regionalnog razvoja HDZ-ov Tomislav Tolušić koji je novinarsko pitanje očekuje li od stranačkoga i kolege u Vladi Hasanbegovića da se ogradi od ustaškog režima: 'Nisam uopće gledao o čemu se radi, ovih sam dana cijeli dan na poslu, prema tome ne bih to komentirao'. Upitan vjeruje li da je ovaj doista uvjereni antifašist, Tolušić je rekao: 'Ako on to kaže tako, onda vjerujem da je', a HDZ-ov ministar prometa Oleg Butković je poručio da ustaše i partizani nisu tema koja njega zanima.

Podsjetimo, ministar kulture jučer je ustvrdio da je sporna fotografija objavljena u Novostima snimljena 1993. na splitskoj Rivi na manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske te da je riječ o još jednoj u nizu podvala i provokacija kojima ga se, kako on to tvrdi, želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati.

Premijer Tihomir Orešković jučer je, doduše, dok još Novosti nisu objavile presnimke Hasanbegovićevih tekstova u kojima veliča ustaštvo govoreći o ustašama kao o 'herojima, mučenicima i šehidima' te fotografiju na kojoj Hasanbegović nosi ustašku kapu, tvrdio da je Hasanbegović, premda je već imao kontroverznih izjava za koje on tvrdi da su izvađene iz konteksta, ponavljao da je riječ o antifašistu.

Hoće li danas što reći, ostaje vidjeti, baš kao i prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a, stranke iz koje dolazi Hasanbegović, Tomislav Karamarko dok je njegova desna ruka Milijan Brkić poručio da su oni kao demokratska stranka izrekli jasan stav protiv svih totalitarizama, i nacizma i fašizma i komunizma i svih totalitarnih ideologija.Potpredsjednik Hrvatskog sabora Mostov Robert Podolnjak rekao je sinoć kako Most očekuje da Hasanabegović jasno kaže da je uvjereni antifašist i da se jasno ogradi od ustaškog režima i svih zala iz razdoblja Nezavisne države Hrvatske (NDH): 'To je nužan, prvi, bezuvjetni uvjet za ministra da se na taj način jasno obrati hrvatskoj javnosti'.

Što ima na dnevnom redu Vlade?

Što se tiče treće sjednice Vlade HDZ-a i Mosta, na dnevnom redu su Vladini amandmani na Vladine izmjene Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske kojima se predlaže da oba potpredsjednika Vlade postanu članovi vladina Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima. Karamarko bi bio predsjednik Povjerenstva, a Božo Petrov njegov zamjenik.

Prema dnevnom redu, Vlada će imenovati i svoje predstavnike u Gospodarsko-socijalnom vijeću te raspisati prijevremene izbore za gradsko vijeće i gradonačelnika te zamjenike gradonačelnika u Novoj Gradišci i Novalji te za općinsko vijeće i općinskog načelnika te zamjenike općinskog načelnika u općinama Matulji, Ražanac, Kolan, Kalnik, Ližnjan – Lisignano, Cestica i Gvozd.

Vlada će također raspisati i prijevremene izbore za zamjenika župana Šibensko-kninske županije iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine te zamjenika općinskog načelnika Općine Jagodnjak iz reda pripadnika hrvatskoga naroda.