MEĐUNARODNI TERORIZAM

Zapanjujući fenomen: ISIL-u se pridružuju čitave obitelji s Kosova

11.02.2016 u 12:33

Bionic
Reading

Broj ljudi s Kosova koji se do sada pridružio ekstremnim grupama u Siriji i Iraku velik je u odnosu na ukupan broj stanovnika, ocjenjuju promatrači u Prištini, a prenosi portal televizije N1

Kosovo je početkom prošle godine usvojilo zakon kojim se sudjelovanje u ratovima ili oružanim konfliktima izvan zemlje smatra kaznenim djelom.


Prema tom zakonu policija je do sada uhitila 104 osobe zbog sumnje da su sudjelovali u ratovima u Siriji i Iraku ili su pak sudjelovali u regrutaciji kandidata za odlazak u ove zemlje.

Prema podacima Policije Kosova, od početka sukoba u Siriji 2011. na ratište u Siriju je otišlo oko 300 osoba, a više od 50 od njih je izgubilo život u konfliktnoj zoni. Njih 120 se, prema informacijama policije, vratilo na Kosovo, a 80 ih se i dalje nalazi u Siriji.

Kao novi fenomen spominje se odlazak cijelih obitelji na ratište. Prema izvještajima kosovskih medija, oko 20 obitelji s Kosova je otišlo u zonu sukoba u Siriji.

'Oni koji ne samo pojedinačno, nego sa cijelom obitelji, odlaze na ratište žrtve su prijevare koja se odvija na Kosovu, gdje ih regrutiraju kako bi ratovali za ISIL, Al Kaidu ili Al Nusru. Veliki dio žena koje su otišle u Siriju, a među njima i onih koje odlaze samovoljno, otišle su, jer nemaju drugoga izbora' kaže novinar Artan Haracija.

Fenomen regrutacije kandidata za sudjelovanje u ratovima u Siriji i Iraku nosi sa sobom dvostruku opasnost, smatra stručnjak za sigurnost Burim Ramadani.

'Oni koji odlaze s obitelji ne idu više da bi se vratili nego postaju dio ekstremističke organizacije. U velikoj su opasnosti djeca od koje se stvaraju ekstremisti i to može da biti opasno za sigurnost Kosova', navodi Ramadani.

Analizirajući uzroke ovog fenomena, promatrači ocjenjuju da je do pojave velikog broja boraca s Kosova u međunarodnim terorističkim organizacijama došlo zbog dugogodišnjega nemara institucija Kosova na rješavanju gorućih životnih problema, nedostatka perspektive, ali i neometane vjerske indoktrinacije i manipulacije putem mnogobrojnih ekstremističkih platformi na internetu.