PODIJELJENE FOTELJE

'Ispada da smo mi trgovci bijelim robljem, a oni u Mostu moralna vertikala'

11.02.2016 u 18:09

Bionic
Reading

Iako je Vijeće za suradnju jučer samo dogovorilo kvote za zamjenike i pomoćnike ministara te najavilo da kreću razgovori ministara s kandidatima, na zatvorenom dijelu sjednice već su imenovani neki zamjenici i pomoćnici. Kako je već došlo do imenovanja, novinari su u Saboru pokušali doznati od članova Vijeća za suradnju, a Pero Ćorić iz HSP-a AS otkrio je i kako izgledaju kvote

Domoljubna koalicija dobit će 15 zamjenika ministara i 65 pomoćnika ministara, a Most pet zamjenika i 25 pomoćnika, otkrio je novinarima u Saboru Pero Ćorić iz HSP AS-a, član Vijeća za suradnju.

'U HSP AS-u smo zadovoljni što smo se jučer konačno pomaknuli s mrtve točke. Građani od nas očekuju pomake, a ne očekuju da na dnevnoj bazi taktiziramo i pregovaramo o imenima', kazao je Ćorić.

Imena iz kvote Domoljubne koalicije bit će predložena ministrima koji će onda odabrati svoje zamjenike i pomoćnike, a Ćorić se nada da bi cijela priča trebala biti gotova u ponedjeljak ili utorak.

Ćorić tvrdi da je bilo spoticanja i to u priči o javnim poduzećima. 'Most je pokušao nametnuti neku priču o vertikali koja je nama najprihvatljivija. Kao što sam jučer rekao, nitko od nas ne može biti veći katolik od pape. Zajedno moramo pomoći građanima i sve reforme u koje se oni zaklinju zagovaramo i mi. Moramo vidjeti tko ima stručne ljude i na taj način funkcionirati', kazao je Ćorić.

Upitan je li Most ucjenjivao, Ćorić kaže: 'Nije to ucjena, ali ispada da smo mi neki trgovci bijelim robljem, a oni u Mostu moralna vertikala. Ne znam tko si daje to za pravo. Nije tu bilo nikakvih ucjena i popuštanja. U HSP AS-u radimo stvari na opušteniji način, ne umišljamo da smo mesije ili spasitelji, tu smo gdje jesmo, građani će nam dati povjerenje i mi ćemo ga iskoristiti. Jučer je bio dan D i da nije bilo dogovora, ja bih uzeo svoju torbu i ne bih se više vratio za pregovarački stol', rekao je Ćorić.

No sasvim drugu priču ima Mostov Ivan Kovačić. 'Oni napisi u novinama nisu točni. Nismo opstruirali ništa, idemo konstantno dalje, a to što se netko ne može dogovoriti o tome koja će mjesta podijeliti među sobom, to nije naš problem', kazao je Kovačić.

Na pitanje je li točno da je Most tražio državna poduzeća poput HEP-a, Janafa i Plinacroa, Kovačić kaže: 'Bože sačuvaj, 90 posto stvari koje se prodaju u medijima nije točno. Nismo foteljaši. Čak sam vam sarkastično odgovorio - da uzmemo Ministarstvo prometa, imali bismo sva državna poduzeća. Odakle vam takve sulude ideje?'

Dio zamjenika i pomoćnika imenovan je već danas na Vladi iako su u Vijeću za suradnju sinoć kazali da tek predstoje razgovori ministara s kandidatima. Kako je došlo do tako brzog imenovanja, članovi Vijeća nisu baš znali pojasniti.

'Vijeće za suradnju odrađuje svoj dio posla i mi idemo dalje. Ministri će odraditi svoj dio posla. Kvote se znadu, a sve što su dogovorili Most i Domoljubna koalicija će se poštivati', kazao je novinarima u Saboru Mostov Miro Bulj.

Upitan kako to da su danas već imenovani neki ljudi, iako je jučer nakon Vijeća rečeno da će imenovanja biti sljedeći tjedan, Bulj je kazao: 'Jučer je Petrov dao izjavu, pa provjerite i tu izjavu.'

Na sjednici Vijeća jučer je sudjelovao i Hrastov Ladislav Ilčić. 'Sudjelovao sam i tamo smo dogovorili da ćemo sljedeći tjedan popuniti sva zamjenička i pomoćnička mjesta', rekao je Ilčić.

Gdje je ona 'puklo' i kako to da je Vlada već imenovala neke, upitali su novinari. 'To morate pitati samu vladu kako su se dogovorili. To nije ključno i idući tjedan ćemo popuniti sve', rekao je Ilčić.