MASARYKOVA 10

Za koga se uređuje 'Kalmetin' golemi stan koji je Petrov odbio?

12.04.2016 u 06:48

Bionic
Reading

Na zagrebačkoj adresi Masarykova 10 nalazi se državni četverosobni stan od 156 m2, koji se ovih dana ubrzano uređuje. Prema našim informacijama, taj se stan, koji je godinama kao ministar koristio Božidar Kalmeta, preuređuje kako bi se u njega uselio potpredsjednik Vlade RH i čelnik Mosta Božo Petrov. Međutim, u izjavi za tportal Petrov tvrdi da mu je taj stan bio ponuđen, ali da ga je on odbio jer mu je bio prevelik, čak i u slučaju da mu obitelj preseli iz Metkovića u Zagreb

'Netočno je to da se namjeravam useliti u taj stan. Kad je formiran Sabor, Mostovi saborski zastupnici pokušali su mi na brzinu pronaći neki stan jer ja tada za to nisam imao vremena, a pronašli su mi bili stan od 30-40 kvadratnih metara. Kad se formirala Vlada, nisam više bio saborski zastupnik i rekli su mi da kao potpredsjednik Vlade na drugi način ostvarujem pravo na korištenje državnog stana. Nakon dolaska u Vladu pitao sam ih da mi kažu koji su mi državni stanovi na raspolaganju, pa su mi iz DUUDI-ja, koji je vodio Mladen Pejnović, ponudili dva stana. Jedan je bio taj u Masarykovoj 10 od 156 m2, a drugi u Ilici, nedaleko od Britanca, u kojem sad živim i ima 65 m2', objašnjava Božo Petrov.

Ističe kako se prilikom odluke vodio logikom onoga što je njemu dovoljno i kad su mu pokazali stan od 65 m2 u Ilici, vidio je da je to pristojan stan u kojem se može živjeti.

Petrov: Moji sinovi ne trebaju u stanu nogometno igralište

'Ne znam kad je taj stan obnovljen, ali u dobrom je stanju. Stan u Masarykovoj od 156 m2 išao sam pogledati i u njemu su se već odvijali radovi renoviranja. Dakle, nisu radovi počeli zbog mene, nego su već trajali jer je stan bilo potrebno obnoviti. Meni su iz DUUDI-ja doslovno rekli da su pročitali u medijima da mi se obitelj na ljeto seli u Zagreb, da će do tada renoviranje tog stana biti gotovo i da mogu razmišljati o tome da se uselim u njega. Na taj njihov prijedlog nisam se ni očitovao. Razgovarao sam sa suprugom i zaključili smo da nam je 160 kvadrata previše. Moja tri sina mogu igrati nogomet na igralištu i za to im ne treba vlastito igralište u stanu', naglašava Petrov u izjavi za tportal.

Dodao je i da je njegovoj obitelji dovoljan stan od 65 kvadrata, samo što raspored baš nije primjeren obitelji s troje djece jer ima samo dvije nevelike sobe. 'Lokacijom sam zadovoljan - blizu mi je posao, u centru smo, a nemam ni problema s parkiranjem i djeca ne izlaze odmah na ulicu iz stana pa pretpostavljam da ni nećemo tražiti drugi stan ako mi se obitelj uopće preseli u Zagreb. Doista smatram da je stan od gotovo 160 kvadrata prevelik za obitelj s troje djece', zaključio je Božo Petrov. Njegova obitelj u Metkoviću živi u stanu od 75 kvadrata.

DUUDI: Renoviramo stan jer je pukla cijev u kupaonici

U DUUDI-ju su nam potvrdili da su u tijeku radovi na renoviranju stana u Masarykovoj 10, koji se koristi za smještaj državnih dužnosnika, ali su ustvrdili kako 'nemaju saznanja' da bi ga koristio potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

'Navedeni stan se trenutno uređuje zato što je procurila voda iz stana na višem katu, a tijekom zime je pukla cijev u kupaonici, pa je sanacija toga u tijeku. Nakon završetka sanacije navedeni stan će se i dalje koristiti u službene svrhe, međutim trenutno nemamo saznanja da bi ga mogao koristiti potpredsjednik Vlade RH, gospodin Božo Petrov', poručuju iz DUUDI-ja.

Podsjećaju kako dužnosnik ima pravo na dodjelu službenog stana ukoliko on, njegov bračni ili izvanbračni drug, odnosno osoba s kojom dužnosnik živi u istospolnoj zajednici, nemaju u vlasništvu ili u najmu useljiv stan ili kuću u mjestu obavljanja dužnosti, odnosno mjestu udaljenom više od 50 km od mjesta obavljanja dužnosti (ova odredba ne odnosi se na predsjednika RH, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH).

Trenutačno su u 22 stana za službene potrebe smješteni potpredsjednik Vlade, pojedini ministri, zamjenici i pomoćnici ministara. Početni kriteriji za određivanje površine stana za službene potrebe na koji dužnosnik ima pravo su:

– za dužnosnika iz I. skupine koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam – trosoban stan ili stan površine veće od 60 m2
– za dužnosnika iz II. skupine koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam – dvosoban stan ili stan površine od 40 m2 do 60 m2
– za dužnosnika iz III. skupine koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam – jednosoban stan ili stan površine od 20 do 30 m2.

Potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov očito je odlučio da je njemu previše sve preko 100 kvadratnih metara stambenog prostora, ali nema sumnje kako ima onih koji neće propustiti priliku useliti se u službeni četverosobni stan na atraktivnoj zagrebačkoj adresi Masarykova 10. Tek ćemo vidjeti za koga se taj stan ubrzano uređuje.

Tko je u kojoj skupini dužnosnika?Prema položaju, dužnosnici su podijeljeni u tri skupine:

Vlada i državna tijela

I. skupina: članovi Vlade
II. skupina: predstojnik Ureda predsjednika Vlade, zamjenici ministra, glavni tajnik Vlade i predstojnik državnog ureda
III. skupina: ravnatelji Porezne i Carinske uprave te policije, zamjenik predstojnika Ureda predsjednika Vlade, glavni državni inspektor, zamjenik glavnog tajnika Vlade, glavni državni rizničar, pomoćnici ministra, glasnogovornik Vlade i ravnatelj državne upravne organizacije

Hrvatski sabor:

I. skupina: predsjednik i potpredsjednici Sabora
II. skupina: predsjednici radnih tijela, predsjednici klubova zastupnika i tajnik Sabora
III. skupina: potpredsjednici radnih tijela, zastupnici i zamjenik tajnika Sabora
IV. skupina: vodite­lji ustrojstvenih jedinica u Stručnoj službi Sabora

Sudovi:

I. skupina: predsjednici sudova
II. skupina: predsjednici sudskih odjela
III. skupina: suci, službenici i namještenici

'Za bračnog ili izvanbračnog druga, odnosno osobu s kojom dužnosnik živi u istospolnoj zajednici, koji boravi s dužnosnikom u mjestu u kojem dužnosnik obavlja svoju dužnost, kao i za svako dijete, pastorče, posvojenika ili dijete koje je na osnovi rješenja nadležnog centra za socijalnu skrb povjereno na čuvanje i odgoj dužnosniku i boravi s njim u mjestu u kojem dužnosnik obavlja svoju dužnost, na gornje kriterije u slučaju raspoloživosti stanom može se dodati 10 m2 površine stana. Međutim, navedeni kriteriji ne moraju se primjenjivati ukoliko dužnosnik pristaje na stan manji od polaznih kriterija', naglašavaju u DUUDI-ju.