U SISAČKOJ ŠKOLI

Na satu vjeronauka djeci puštali Sedlarov film o Jasenovcu

19.04.2016 u 17:03

Bionic
Reading

Film Jakova Sedlara 'Jasenovac – istina', koji su brojni kritičari ocijenili povijesno-revizionističkim falsifikatom, nedavno je prikazivan na satu vjeronauka u Sisku. Ravnatelj škole u tome ne vidi nikakav problem, a na naša pitanja o tom slučaju nismo uspjeli dobiti odgovore ni u biskupiji niti u resornom ministarstvu

Do redakcije tportala su, naime, stigle pritužbe jednog sisačkog učenika da je sporni dokumentarac, oko kojeg su se prošlih tjedana lomila koplja, prikazan na satu vjeronauka i to kao nesporna i jedina prava verzija povijesne istine o zloglasnom ustaškom stratištu.

Učenik Strukovne škole Sisak, koji je iz razumljivih razloga htio ostati anoniman, kaže da je u petak 8. travnja, novi Sedlarov film višim razredima pustio vjeroučitelj Danijel Kraker. Iz istog izvora doznajemo da je vjeroučitelj učenicima napomenuo da je film dobio od sisačkog biskupa Vlade Košića osobno.

'Pred učenicima je rekao da je film dobio od biskupa, pa nije teško zaključiti da je po njegovom nalogu film i pušten', kaže učenik.

Sisačkog srednjoškolca posebno je iznenadila činjenica da je Sedlarov uradak, za koji brojni povjesničari i medijski stručnjaci, među kojima i istaknuti predstavnici Izraela poput veleposlanice Zine Kalay Kleitman, tvrde da barata nebrojenim izvrtanjima istine pa čak i bjelodanim krivotvorinama dokumentacijske građe, prikazan bez ikakve rezerve ili kritičkog osvrta nastavnika. Takav pristup, smatra, očekivano je rezultirao time da je poveći broj učenika iznesene teze doživio kao neupitnu istinu.

'Vjeroučitelj nije učenicima objasnio da se radi o filmu koji nema veze s istinom, već im ga je prikazao kao dokumentarac, nakon čega su reakcije bile podijeljene. Neki su film uistinu shvatili kao dokumentarac, što je s obzirom na njegovu prirodu strašno i nedopustivo. Nevjerojatno je da se takve stvari događaju. Ne mogu reći da vjeroučitelj ima radikalne stavove, no ovo je zasigurno propagiranje ustaštva, bilo namjerno ili ne', požalio nam se učenik.

Ravnatelj strukovne škole Sisak Ivica Beloglavec za tportal je rekao da ne vidi ništa sporno u prikazivanju Sedlarova filma jer on nije službeno zabranjen.

'Mene zanima je li taj film zabranjen? Ako nemate saznanja da je zabranjen, ne vidim zašto bih se upuštao u bilo kakve komentare. Nastavnik je taj koji će procijeniti što će puštati djeci, a ja u to ne ulazim. Da ga je država službeno zabranila, imalo bi logike da vi pitate i da ja pitam. U tom slučaju bih mogao krenuti u istragu zašto se prikazuje. No ovako nema potrebe za ikakvim komentarima', rekao je Beloglavec u razgovoru za tportal.

Na pitanje što misli o činjenici da postoje neki sadržaji koji nisu zabranjeni, a ipak mogu biti neprimjereni za prikazivanje mladima, primjerice neki erotski filmovi koji se mogu gledati i na televiziji, ravnatelj je ponovio da ima povjerenje u vjeroučitelja.

'Tko sam ja da procjenjujem je li nešto primjereno ili ne? Zato postoji profesor koji radi program. Kud bih ja stigao kada bih svakom profesoru gledao što radi', glasio je odgovor ravnatelja Beloglaveca.

Na našu molbu da porazgovaramo s vjeroučiteljem kako bismo razjasnili na koji način je video stigao u školu, ravnatelj je odgovorio kako smatra da nema potrebe za takvim razgovorom.

Glasnogovornik sisačkog biskupa Vlade Košića obećao nam je da će pokušati doći do odgovora na nekoliko pitanja koja smo mu poslali elektronskom poštom, no od petka do kraja sastavljanja teksta u utorak poslijepodne nismo ih dobili ni elektronskom poštom, niti na telefon.

Tako nismo uspjeli saznati ni je li biskup Košić zaslužan za prikazivanje filma, niti što misli o činjenici da je on sporan za brojne Židove s kojima kršćani dijele zajedničke vjerske korijene, niti kako gleda na promociju jednog političkog svjetonazora na štetu ostalih na satu vjeronauka.

Ni resorni ministar Predrag Šustar nije odgovorio na naša pitanja. Umjesto toga predložio je da o njima, kao i o drugim aktualnim temama prodiskutiramo u intervjuu koji će uskoro dati za tportal.