NARUŠENI ODNOSI

Grčić kaže da je Baldasar bio loš, Bauk mu želi sretan put

09.05.2016 u 14:28

Branko Grčić i Arsen Bauk održali konferenciju za medije

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

Članovi Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk i Branko Grčić u Splitu su službeno pojasnili razloge raspuštanja stranačkih ogranaka u ovom gradu, na čelu s gradonačelnikom Ivom Baldasarom, kao i prijedlog da se raspusti cijela organizacija s otprilike 1100 članova. 'Vrijednosno-svjetonazorske razlike' i 'nepovratno narušeni međuljudski odnosi' obrazloženja su koja je iznio vidno nervozni i neraspoloženi Bauk dok je Grčić otkrio da se tome može dodati nezadovoljstvo načinom vođenja grada te forsiranje kandidature za gradonačelnika Splita i u idućem mandatu

Baldasar je, naime, prije dva tjedna objavio da je Gradskom odboru SDP-a Split formalno podnio kandidaturu, a Predsjedništvo stranke nakon toga odlučilo je raspustiti splitski ogranak, za što je glasovalo 16 od 17 prisutnih članova. Usprotivio se jedino predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić.

'Tehničku provedbu odluke o raspuštanju Glavni odbor može propisati na način da dosadašnji članovi ne moraju podnositi zahtjev za ponovni prijem, već ih povjerenik može odmah primiti. Ovo ističem zbog članova koji ne obnašaju nijednu funkciju, koji su živjeli i žive za stranku, a ne od nje, i koji su izloženi izjavama da su i oni kažnjeni. Upravo suprotno, u njihovom statusu se ništa neće promijeniti', kazao je Bauk. Zahvalio je Baldasaru 'na dosadašnjem radu u SDP-u i uspjesima kojih je bilo' te mu poželio sreću na putu kojim je krenuo i građanima prigodno čestitao današnji Dan borbe protiv fašizma.

O nastavku neprekinutog članstva u splitskom SDP-u svim dosadašnjim članovima odlučivat će povjerenik Darko Parić, dosadašnji potpredsjednik i saborski zastupnik koji se ovog tjedna nalazi na službenom putovanju u SAD-u. Njegov zadatak jest priprema stranke za iduće lokalne izbore, a čini se da SDP već ima svog kandidata za gradonačelnika, premda se svi ograđuju činjenicom da tek treba provesti proceduru.

Branko Grčić decidirano je kazao da nema takvih ambicija, ali je na sva usta nahvalio Roka Andričevića, bivšeg pomoćnika ministra znanosti i bivšeg prorektora splitskog Sveučilišta, čije se ime već pojavilo u javnosti. 'U potrazi smo za imenom i jedan od mogućih svakako je Roko Andričević. Čovjeka s takvim kvalifikacijama dosad nismo imali na čelu Splita', smatra Grčić. Nakon pune tri godine mandata konačno je javno priznao da građani nisu zadovoljni radom njihovog dosadašnjeg gradonačelnika Baldasara.

'Dosad je potrošeno preko 2,1 milijarde kuna u tri proračuna, a rezultati nisu vidljivi. Osobno sam kao ministar forsirao uključivanje Splita u projekt izgradnje vodovodne infrastrukture vrijedan 60 milijuna eura, a on se do danas nije ostvario. Odgovorno tvrdim da je razlog tomu loše funkcioniranje gradske uprave', kazao je Grčić, nabrojavši potom poznate državne projekte u Splitu i okolici koji bi trebali dokazati da grad nije bio zapostavljen u vrijeme SDP-ove vlasti.

RTL Autor: RTL

'Da smo u vrijeme Milana Bandića na ovaj način reagirali u zagrebačkoj organizaciji, možda nam danas članovi ne bi i dalje prelazili u onu stranku 365. Uostalom, prije desetak godina na isti način raspušteni su ogranci u Šibeniku, Dubrovniku, Bjelovaru i Karlovcu pa smo potom pobijedili na izborima u Šibeniku', objašnjavao je Bauk, odbivši optužbe o nedemokratičnosti tvrdnjom da je sve rađeno po proceduri. Tako je, kaže, i Baldasar svojedobno izbacivao članove splitskog SDP-a, da bi potom tvrdio da se radi o demokraciji.

Nije želio izravno komentirati saučešće koje je Zlatko Komadina uputio splitskom gradonačelniku, kazavši da bi se cinizam koji obojica koriste 'danas vjerojatno krivo shvatio'.

Činjenicu da se potres u splitskom SDP-u dogodio upravo na blagdan svetog Dujma objasnio je pukom slučajnošću jer je datum održavanja sjednice Predsjedništva stranke određen tjednima prije.