EUROPSKA KOMISIJA

Traži se nadzor korištenja virtualnih valuta

27.05.2016 u 22:48

Bionic
Reading

Europska komisija trebala bi osnovati stručnu skupinu za nadzor korištenja virtualnih valuta poput bitcoina kako bi se spriječilo njihove zloporabe poput pranja novca ili financiranja terorizma, poručio je Europski parlament u neobvezujućoj rezoluciji usvojenoj u četvrtak na plenarnoj sjednici u Bruxellesu, objavio je Europski parlament

Skupina, koju bi nadgledala Komisija, trebala bi razvijati razumijevanje tehnologije na kojoj se temelje virtualne valute. Također bi trebala preporučivati zakonske mjere bude li to potrebno, no zastupnici upozoravaju da se previše ne guši tu tehnologiju jer ona može stvoriti značajne prilike za potrošače i gospodarski razvoj.

Virtualne valute poput bitcoina ne izdaju banke već postoje u digitalnom obliku i ovise o javnim i dijeljenim bazama podataka kako bi se transakcije ovjerile i stanje računa potvrdilo.

"Kako bi se izbjeglo gušenje inovacija, podržavamo monitoring iz opreza a ne preventivnu zakonsku regulaciju. No IT inovacije mogu se širiti jako brzo i postati sistemske. Zato pozivamo Komisiju da uspostavi skupinu koja će aktivno pratiti kako se ta tehnologija razvija i iznositi prijedloge za posebnu zakonsku regulaciju ako i kada se pojavi potreba za time", rekao je izvjestitelj Jakob von Weizsaecker (S&D, Njemačka).

Komisija trenutačno razmatra prijedlog da se platforme za razmjenu virtualnih valuta obuhvate postojećom direktivom za borbu protiv pranja novca, koju očekuje revizija.

Među ostalim se predlaže da platforme moraju provesti kontrolu (eng. due diligence) kada klijenti razmjenjuju virtualne valute za stvarne. To bi označilo kraj anonimnosti takvih transakcija.

Regulatori, naime, strahuju da postojeći sustav omogućuje pranje novca i financiranje terorista.

Europska komisija razmotrit će ovaj prijedlog Europskog parlamenta.