KAOS U ZRAČNOJ LUCI

Trostruki samoubilački napad u Istanbulu, 41 mrtvih i najmanje 230 ranjenih

29.06.2016 u 13:09

Bionic
Reading

Četrdeset i jedna osoba, među kojima i 13 stranaca, ubijena je u trostrukom samoubilačkom atentatu izvedenom u utorak navečer u međunarodnoj zračnoj luci Ataturk u Istanbulu, prenose agencije. Turski premijer Binali Yildirim rekao je da iza napada vjerojatno stoji Islamska država

Trojica bombaša samoubojica otvorila su najprije nasumičnu vatru a potom se raznijeli na ulazu u međunarodnu zračnu luku Ataturk.

Među ubijenima velika većina su Turci, rekao je jedan dužnosnik, ali ima i državljana drugih zemalja. Zasad nema podataka o kojim se državama radi.


Turski premijer: Postoje inicijalni dokazi da je Islamska država iza napada

Turski predsjednik Tayyip Erdogan snažno je osudio teroristički napad u Istanbulu te zatražio odlučni globalni odgovor kada se radi o borbi protiv terorističkih skupina.

Napad na treći najprometniji aerodrom u Europi jedan je od najsmrtonosnijih u seriji samoubilačkih napada u Turskoj.

"Postalo je jasno, ovim incidentom, da je terorizam globalna prijetnja. Ovaj napad čiji su cilj bili nedužni ljudi je podao, planirani teroristički čin", rekao je Yildirim novinarima u zračnoj luci.

Iako postoje, kako je rekao, "inicijalni dokazi da iza napada stoji Islamska država", satima nakon napada koji je počeo nešto prije 21 sat nijedna skupina nije preuzela odgovornost. Napad međutim nosi obilježja onih koje je već izveo IS, poput bruxelleskog napada u ožujku.


Napadač je aktivirao bombu netom prije nego je prošao sigurnosnu kontrolu, a policija je ispalila nekoliko hitaca kako bi neutralizirala jednog od napadača. Prema posljednjim podacima, policija misli da su napadi trojice muškaraca, čiji identiteti nisu objavljeni, povezani s Islamskom državom.

Mediji, pozivajući se na svjedoke, objavili su da je jedan policajac pokušao rušenjem na tlo spriječiti napadača u njegovu naumu, ali je ovaj potom aktivirao eksplozivnu napravu, a trojac je prije eksplozije pucao iz vatrenog oružja s parkirališta zračne luke.


Europski lideri i SAD osudili napad

Napad su odmah osudili europski lideri okupljeni na samitu u Bruxellesu. Belgijski premijer Charles Michel na Twitteru je sa zatvorenog sastanka o Brexitu objavio: 'odvratan teroristički napad. Stojimo uz turski narod'.

Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite napisala je: 'naše su misli uz žrtve napada u Istanbulu. Osuđujemo ove svirepe činove nasilja'.

Bijela kuća odmah je najsnažnije osudila napad poručivši Turskoj da ima potporu SAD-a.

"Međunarodna zračna luka Ataturk, kao i aerdorom u Bruxellesu koji je napadnut ranije ove godine, simbol je međunarodnih veza i veza koje nas ujedinjuju", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest. "Ostajemo lojalni u našoj potpori Turskoj, našoj saveznici i partneru u NATO-u, kao i svim našim prijateljima i saveznicima u svijetu, dok nastavljamo borbu protiv terorizma".

I dvoje predsjedničkih kandidata komentiralo je napad. Dok je demokratska kandidatkinja Hillary Clinton kazala da napad "samo jača našu odlučnost da pobijedimo snage terorizma i radikalnog džihadizma u svijetu", republikanski kandidat Donald Trump kazao je da se sada moraju poduzeti koraci kako bi se Amerika zaštitila od terorista.

Hitna pomoć pristiže nakon napada u Istanbulu REUTERS/Osman Orsal

Tko je odgovoran?

Taksisti su nakon napada odmah priskočili u pomoć prevozeći ranjenike, a letovi su otkazani do daljnjeg. Putnici koji su se nalazili na aerodromu bit će prebačeni u hotele gdje će prenoćiti, a zrakoplovima koji kruže nad aerodromom bit će dopušteno slijetanje.

Neki turski mediji odmah su bili javili da je riječ o terorističkim napadima na dvjema različitim lokacijama na aerodromu, a na mjesto događaja promptno su počele pristizati brojne interventne ekipe. Odgovornost za napad zasad još uvijek nitko nije preuzeo.