PRVI KRUG GLASANJA

Guterres vodi, Pusić zadnja u izboru za glavnog tajnika UN-a

21.07.2016 u 23:09

Bionic
Reading

Portugalac Antonio Guterres vodi u izboru za nasljednika Ban Ki-moona na dužnosti glavnog tajnika Ujedinjenih naroda nakon prvog glasovanja u četvrtak, dok je bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić na začelju, rekli su diplomati

Bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je zadnja među kandidatima, s jedanaest obeshrabrujućih glasova, najviše od dvanaest kandidata, što bi je trebalo potaknuti da odustane od utrke, navodi agencija France Presse pozivajući se na neimenovane diplomate.

U tom tajnom glasovanju organiziranom u Vijeću sigurnosti, bivši UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice Antonio Guterres neznatno vodi ispred bivšeg slovenskog predsjednika Danila Tuerka s među 12 kandidata u utrci.

Svaki od 15 veleposlanika Vijeća treba svakom kandidatu dati jednu od triju ocjena: "ohrabruje", "obeshrabruje" i "bez mišljenja".

Guterres, bivši socijalistički premijer Portugala od 1995. do 2002. dobio je dvanaest "ohrabrujućih" glasova i tri "bez mišljenja".

Tuerk je imao jedanaest "ohrabrujućih" glasova, ali su ga dvije zemlje "obeshrabrile".

Guterres je ostavio snažan dojam na saslušanjima kandidata organiziranim u Općoj skupštini.

Razočarali su ostali istaknuti kandidati: direktorica UNESCO-a Irina Bokova zauzela je treće mjesto po broju ohrabrujućih glasova, devet - kao i bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić i bivši makedonski ministar vanjskih poslova Srđan Kerim - tik ispred bivše novozelandske premijerke Helen Clark s osam ohrabrujućih glasova.

Argentinska ministrica vanjskih poslova Susana Malcorra i njezin slovački kolega Miroslav Lajčak zaostaju za njima. Na začelju su crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić i bivša moldovska ministrica vanjskih poslova Natalija German te bivša šefica UN-a za klimu iz Kostarike Christiana Figueres.

Premda je u ovom neslužbenom tajnom glasovanju načinjen prvi probir, nužna su i druga kako bi se postigao konsenzus o jednom kandidatu.

Treba računati i s pravom veta kojim raspolaže pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija. One još mogu zaustaviti kandidata koji ima dobre izglede.

Konačni izbor je na Općoj skupštini koja će ga potvrditi u rujnu ili listopadu. Ban odlazi s dužnosti krajem godine.

Novi krug izbora treba se organizirati idućeg tjedna.