ĆIRILICA U VUKOVARU

Orepić izjavom uznemirio Srbiju, 'poklopio' ga Bauk

13.08.2016 u 18:26

Bionic
Reading

Tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u intervjuu za Večernji list osvrnuo se i na problem lažnih prebivališta. Pritom je spomenuo i ćirilicu i Vukovar, zbog čega su osude stigle iz Srbije. Orepića je pak 'poklopio' i bivši ministar uprave, SDP-ov Arsen Bauk

Kao jedan od svojih najboljih poteza u ministarskom mandatu, Orepić je u razgovoru za Večernji list spomenuo i uvođenje reda u prebivališta, a pritom se dotaknuo i Vukovara i ćirilice.

'Svjedoci ste da me zadnjih desetak dana samozvana desnica optužuje da brišemo s popisa ljude iz Imotskog, Vrgorca, dakle u područjima gdje je glasačko tijelo HDZ-a. Nitko ne želi reći istinu, no ja mislim da već u ovom trenutku, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru nema tih 30 posto. Ako je to jedino uporište za korištenje ćirilice u Vukovaru, nakon ovoga toga uporišta više neće biti. Srpska manjina manipulirala je s nelegalnim prebivalištima', kazao je među ostalim Orepić za Večernji list.

No odmah je stigla i reakcija srbijanskog ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji se oglasio pisanom izjavom u kojoj je naveo da je izjava Orepića skandalozna i da hrvatski ministar 'na svaki način pokušava uskratiti pravo na jezik i pismo čak i malom broju Srba koje još nisu protjerali iz Hrvatske'.

'Želja da se pronađe bilo kakvo uporište, bez obzira na to koliko ono bilo lažno i besmisleno, da se srpskom narodu u Hrvatskoj uskrate zagarantirana ljudska prava, pravo na jezik i pismo i život bez straha od represije državnih organa, samo pokazuje da rukovodstvo Hrvatske ne razumije što su europske vrijednosti. Očigledno ne razumiju ni što je borba za jednakost i vladavinu prava i kako se na najbolji način pokazuje da ne podržavate fašističke režime, koji su sa srpskim narodom govorili isključivo jezikom malja, noža i jame', poručio je, prenosi N1, Stefanović.

No ministru Orepiću stigao je i odgovor SDP-ova Arsena Bauka, koji smatra da je izjava - predizborna, jer 'nema veze s hrvatskim zakonima i ustavnim zakonima o pravima nacionalnih manjina'.

'Prava na uporabu jezika i pisma ostvaruju se na temelju popisa stanovništva, a ne temeljem evidencije prebivališta, barem prema važećem zakonu', objasnio je u Metkoviću Arsen Bauk, bivši ministar uprave iz redova SDP-a.

'Ali valjda zgodno dođe da se malo mobiliziraju glasači, oni malo desniji, da glasaju za Most', protumačio je Bauk, prenosi N1