KORIŠTENJE SABORA U KAMPANJI

Etičko povjerenstvo: Reiner je prekršio izborni etički kodeks

23.08.2016 u 16:47

Bionic
Reading

Etičko povjerenstvo reagiralo je i u slučaju predsjednika Sabora Željka Reinera i upozorilo ga, kao i ostale sudionike izbora, da ne koristi državne institucije u predizbornoj kampanji. To se može zaključiti iz odgovora koje je Etičko povjerenstvo, nakon današnje sjednice, dalo na upit tportala

Iako Etičko povjerenstvo, prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, ne može nikoga sankcionirati, priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje etičkih i demokratskih načela na izborima. Tako je bilo i ovaj put nakon što je, na upit tportala, raspravljalo o slučaju Željka Reinera, odnosno priopćenja koje je medijima odaslala njegova osobna savjetnica Bernarda Tolić Alimov.

'Etičko povjerenstvo smatra da je takvo postupanje, u ovom slučaju kabineta državnog dužnosnika i sudionika izbora, protivno Izbornom etičkom kodeksu, kako i izrijekom navodi točka IV. Izbornog etičkog kodeksa (op. a.: tijekom izborne promidžbe, i samog postupka izbora, protivno je Kodeksu korištenje nenamjenskih sredstava, opreme, potrošnog materijala i prostorija u vlasništvu države i lokalne samouprave za aktivnosti i namjene izborne promidžbe). Etičko povjerenstvo poziva sve sudionike izbora da za aktivnosti i namjene svoje izborne promidžbe ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave. Etičko povjerenstvo naglašava da se time ni u kom smislu ne ograničava nositelje javnih dužnosti u redovitom obavljanju svojih dužnosti i tijekom razdoblja izborne promidžbe', stoji u odgovoru Etičkog povjerenstva tportalu.

Podsjetimo, na adrese medijskih redakcija u nedjelju je stiglo priopćenje sa službene saborske adrese osobne savjetnice predsjednika Sabora Željka Reinera, no u njemu se, umjesto o službenim aktivnostima predsjednika Sabora, govorilo o aktivnostima u predizbornoj kampanji.

'Sinoć su se predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i tajnik HDZ-a Gordan Jandroković s kolegama iz I. izborne jedinice prošetali gradom, od Strossmayerovog šetališta do Tkalčićeve ulice. U dobrom raspoloženju mnogobrojni građani Zagreba prilazili su da popričaju s kandidatima HDZ-a I. izborne jedinice, ali i da stisnu ruku predsjednika Sabora.

Ljetna večer u Zagrebu bila je iznimno vruća, no kandidati I. izborne jedinice bili su vidno raspoloženi, a prepun grad i ulice vrvjeli su od mnogobrojnih građana, iz čega je vidljivo da se velik broj njih vratio s godišnjih odmora.

No, već iduće jutro akademik Reiner je s kolegama otišao i na misu u šestinsku župnu crkvu sv. Emerika (Mirka). U prepunoj crkvi mnogi su došli proslaviti svetog Roka, zaštitnika omiljenog diljem Europe koji se posvetio radu s oboljelima od kuge. Na samom kraju misnog slavlja župnik, velečasni mr. Robert Šreter pozdravio je ugledne goste i zahvalio je na dolasku, nakon čega su građani s oduševljenjem dočekali predsjednika Hrvatskog sabora', stoji u priopćenju koje je došlo iz Ureda predsjednika Sabora.

Etičko povjerenstvo, na čijem je čelu predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, reagiralo je na upit tportala, a zbog sličnih stvari reagiralo je i ranije u okviru odgovora HDSSB-u na prigovor u vezi s televizijskim nastupom ministra gospodarstva Tomislava Panenića koji je i kandidat Mosta nezavisnih lista, a prije toga i u okviru odgovora na upit novinarke Al Jazeere u vezi s istovremenom najavom stranačke i dužnosničke aktivnosti zagrebačkog gradonačelnika i predsjednika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića.

Etičko povjerenstvo tijelo je koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje etičkih i demokratskih načela na izborima. Imenuje ga Ustavni sud uoči svakih izbora, na čelu mu je uvijek predsjednik HAZU-a, a tri člana biraju se na prijedlog vladajuće većine te tri na prijedlog oporbe. Članovi Etičkog povjerenstva ne smiju biti kandidati na izborima i članovi političkih stranaka. Osim predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića, u ovom sastavu povjerenstva su profesori iz Zagreba Nikola Mijatović i Stanko Bruno Uršić te profesor Zvonimir Lauc s osječkog Pravnog fakulteta, imenovani na prijedlog većine, dok su profesori sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti Tvrtko Jakovina i Goran Čular te Ana Gruden imenovani na prijedlog oporbe.