KAOS U KABULU

Napad na Američko sveučilište: Jedan mrtav, 26 ranjenih

24.08.2016 u 23:28

Bionic
Reading

Najmanje je jedna osoba poginula a 26 je ranjeno u srijedu navečeru napadu na ugledno Američko sveučilište u glavnom gradu Afganistana Kabulu, čiji su studenti slali pozive u pomoć iz zgrade u kojoj su bili zatvoreni

Kako navodi ministarstvo zdravstva koje je objavilo podatke o broju žrtava, neke ozlijeđene osobe su u teškom stanju. 'Čuo sam eksplozije i pucnjavu u blizini (...) Naš je razred pun dima i prašine', rekao je student u telefonskom razgovoru za AFP. 'Ne možemo izaći i jako nas je strah', dodao je.

Deseci vojnika su brzo okružili kampus napadnut u srijedu predvečer, u vrijeme kada je obično krcat studenata, jer mnogi među njima rade i navečer dolaze na predavanja.

Nitko zasad nije preuzeo odgovornost
za taj napad koji se događa dva tjedna nakon otmice dvojice profesora tog privatnog sveučilišta, Australca i Amerikanca, a događa se nakon niza velikih napada u afganistanskoj prijestolnici.

Mnogi studenti sveučilišta su objavili na Twitteru poruke s pozivom u pomoć. Među njima i Massoud Hossaini, fotograf američke novinske agencije Associated Press koji je zatim uspio pobjeći zajedno s drugim studentima.

'Nismo sigurni koliko je bilo napadača (...), ali naše specijalne snage su počele operacije čišćenja', rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Sediq Sediqqi, dodajući da nema informacija koje bi upućivale da su napadači uzeli taoce.

Vojni savjetnici, pripadnici međunarodne koalicije koju predvode Amerikanci, pomagali su afganistanskim snagama u odgovoru na taj napad, rekao je američki dužnosnik u ministarstvu obrane.

Američko sveučilište u Afganistanu (AUAF) počelo je s radom 2006. i trenutačno prima više od 1700 studenata. Ta elitna ustanova koja surađuje s uglednim američkim sveučilištima kao što su Georgetown, Stanford i Kalifornijsko sveučilište, kaže za sebe da je 'jedino privatno i neprofitno sveučilište, neovisno i mješovito u Afganistanu', islamskoj republici gdje su muškarci i žene obično razdvojeni.

Napadi su zaredali u Kabulu i diljem zemlje pošto su talibani pokrenuli ofenzivu protiv vlade koju podupire Zapad.