DONACIJE ZA KAMPANJU

Kupac Kamenskog krca kasu HDZ-a, a Most odbio Roglićev novac

07.09.2016 u 21:42

Bionic
Reading

Poduzetnici koji su u predizbornoj utrci odlučili financijski podržati omiljenu političku opciju uglavnom su tipovali na HDZ, a ostalim igračima udijelili su simbolične iznose. Među donatorima najviše je malih i srednjih tvrtki iz građevinskog sektora, a kao najdarežljiviji pokazao se križevački poduzetnik Mirko Habijanec, dugogodišnji HDZ-ov donator

Izvješća stranaka i koalicija o donacijama uplaćenim tijekom izborne utrke pokazuju da je opet uvjerljivo najviše novca prikupio HDZ, kojemu su donatori u nešto više od mjesec dana uplatili 2,6 milijuna kuna. Najveći HDZ-ovi izborni suparnici skupili su znatno manje iznose, a među njihovim donatorima tek je nekoliko poduzetnika s manjim uplatama.

U odnosu na prošlogodišnju kampanju, i poduzetnici skloni HDZ-u bili su znatno manje darežljivi. Izostali su veliki donatori poput tvrtke Oštrc Marinka Zadre, koja je lani uplatila maksimalnih 200.000 kuna, a dominiraju privatnici s malim iznosima donacija.

Habijanec darovao HDZ-u 320.000 kuna

Najveći HDZ-ov donator je križevački poduzetnik Mirko Habijanec, koji je putem svoje dvije tvrtke, Radnik i Bistra, uplatio ukupno 320.000 kuna. Riječ je o uspješnom lokalnom građevinaru i tradicionalnom financijeru HDZ-a, koji je proljetos kupio nekretnine Kamenskog. Građevinska tvrtka Radnik iz Križevaca je u većinskom vlasništvu malih dioničara, a Habijanec je najveći pojedinačni vlasnik s udjelom od 48 posto. Prema javno dostupnim podacima, Radnik je tijekom 2015. ostvario 368,4 milijuna kuna prihoda i čistu dobit od 12,7 milijuna kuna.

Njegova đurđevačka tvrtka Bistra, specijalizirana za gradnju vodnih građevina, lani je imala promet od 40 milijuna kuna, uz dobit od 1,1 milijun kuna.

Okruglih 100.000 kuna HDZ-u je uplatio Agropromet iz Kusijevca, sela u blizini Križevaca, najveći proizvođač tovne junadi u Hrvatskoj. Vlasnik Zvonimir Širjan ranije je izvozio bikove u Libiju, Libanon i Egipat, a izbijanjem krize na Bliskom istoku biznis je stao i prihodi su osjetno smanjeni.

Po 100.000 kuna uplatili su i Bau gradnja iz Gunje u vlasništvu Martina Jozića te Renova mont iz Zagreba u vlasništvu Josipa Živića.

Među značajnijim HDZ-ovim donatorima su i tvrtke Geobim iz Turčina, P. P. Invest iz Gornjeg Stupnika i Abaza iz Hrvatske Dubice. Manja donacija u iznosu od 5.062 kune HDZ-u je stigla od tvrtke Klemm sigurnost u vlasništvu Josipa Klemma, jednog od predvodnika braniteljskog prosvjeda, koji je trajao 555 dana ispred resornog ministarstva u zagrebačkoj Savskoj ulici.

Narodna koalicija i Most prikupili mrvice

Za razliku od HDZ-a, preostale dvije vodeće političke opcije, Narodna koalicija i Most, od donatora su skupili tek neznatne iznose. Koaliciji okupljenoj oko SDP-a poduzetnici nisu bili skloni tako da se među njima nalazi tek jedna tvrtka - Zaštita Doberman u vlasništvu Negoslava Eškinje - koja je Milanovićevim snagama donirala simboličnu 101 kunu.

Most je od svojih simpatizera skupio tek 12.000 kuna, a među donatorima ovoga puta nije bio vlasnik Orbico grupe Branko Roglić. On je tportalu otkrio da je htio uplatiti donaciju, ali su mu iz Mosta odgovorili da za ove izbore ne primaju novac.

Ni koalicija okupljena oko Milana Bandića neće se moći osloniti na poduzetničke donacije u pokrivanju troškova skupe kampanje. Na Bandićevoj donacijskoj listi prednjači Ugostiteljski obrt Vagabundo u vlasništvu Kristijana Kapovića, koji je uplatio 30.000 kuna, koliko je donirao i Ljubo Jurčić, ekonomski strateg Bandićeve koalicije.

S 10.000 kuna Bandića je podržala dubrovačka tvrtka Prodex u vlasništvu Mihaela Hezonje, a 7.500 kuna uplatila je zagrebačka tvrtka Totum plus, čiji su osnivači Leonarda Obradović, Ivan Sergio Serdarušić, Mirko Šepak i Stjepan Pelikan.