'DOKRAJČEN UGLED SDP-A'

Psihologinja zgrožena napadom 'klimoglavaca' na Kolarić

16.09.2016 u 19:17

Bionic
Reading

Verbalno nasilje SDP-ovaca nad bivšom članicom Aleksandrom Kolarić, izgnanom iz stranke zbog kritiziranja politike vođe u odlasku Zorana Milanovića u slučaju lex Perković, jedinstveno je ne samo po širokoj lepezi uvreda nego i po činjenici da su se na bivšu glasnogovornicu obrušili i SDP-ovci na funkcijama, poput predsjednice Savjeta za ljudska prava SDP-a Istarske županije Snežane Andrejev Majcan i voditelja online tima SDP-a Bartola Šimunića. Psihologinja Mirjana Krizmanić zgrožena je prostaklucima koje je ovom prilikom čula

Zagađujući javni prostor primitivnim uvredama na račun PR stručnjakinje i bivše SDP-ovke Aleksandre Kolarić, koja je za izborni fijasko SDP-a poimence prozvala gotovo kompletan vrh stranke i pritom se usudila uputiti poziv na poništenje odluke o svom izbacivanju iz stranke, SDP-ovci vjerni Milanoviću pokrenuli su dosad neviđenu hajku na društvenim mrežama.

Zanimljivo je da su se četi SDP-ovih anonimusa koji su otvorili rafalnu paljbu na Aleksandru Kolarić pridružili i neki u usponu na stranačkoj ljestvici. Tako je Bartol Šimunić na Twitteru poručio da bi SDP trebao postaviti jedan uvjet Petrovu, a to je 'da propiše pravilnu terapiju Aleks'. 'Nakon toga i Ustav mijenjamo', dometnuo je Šimunić. Snežana Andrejev Majcan na istom je tragu - nije joj jasno 'zašto su njezinoj bivšoj stranačkoj kolegici smanjili terapiju'.

Neke su uvrede na račun Aleksandre Kolarić u međuvremenu izbrisane, poput ilustracije majmuna uz njezino ime, objavljene na stranici SDP-ove glasnogovornice Danice Juričić. Iako ona nije osobno vrijeđala, ustupila je svoju facebook-stranicu kao platformu za tzv. hejterske ispade (izraz za svako vrijeđanje i omalovažavanje ad hominem na internetu) koji su uslijedili nakon što je podijelila analizu SDP-ovog poraza Kolarić uz oznaku (hashtag) #vjerodostojno. Najteže uvrede uklonila je tek nakon opetovanih upozorenja svojih facebook-prijatelja.
'SDP-ovci su dokrajčili i ono malo ugleda u tragovima što im je ostalo'

Psihologinja Mirjana Krizmanić zgrožena je verbalnom paljbom na račun Aleksandre Kolarić koju je dosad imala priliku pročitati.

'Mislim da je u osnovi te neuljudnosti i prostakluka zapravo strah da se Aleksandra Kolarić vrati u SDP. Mislim da to ne žele zato što je ona jedna pametna i elokventna žena. Tako ja to vidim', rekla je Krizmanić za tportal.

Komentirajući činjenicu da je Kolarić izbačena iz stranke zato što je navodno narušila ugled SDP-a, dok ugled stranke zapravo narušavaju SDP-ovci ovakvim bljuvotinama u javnom prostoru, Krizmanić konstatira da su članovi SDP-a sada dokrajčili i ono malo ugleda stranke što ga je u tragovima ostalo.

Zašto bi se klimoglavci bojali Aleksandre Kolarić?

'Znala sam biti s gospođom Kolarić u nekim emisijama na TV-u i ona nije nikada rekla nešto što je bilo osuda, kleveta ili uvreda SDP-a. Smatram da član jedne stranke, baš kao i član nekog društva ili prijatelj ima pravo na kritiku onog do čega mu je stalo. Ona je kritizirala pametno, ali oštro. To su joj zamjerili, a da je slučajno bila glupa ili govorila neistine – s tim bi se lako nosili. Ovako, pošto nije pomahnitala niti ikoga vrijeđala, onda im ne treba. Takve snage oni ne trebaju', ogorčena je Krizmanić.

Dodaje da bi Aleksandra Kolarić puno pridonijela SDP-u kao 'pametna, radišna i sposobna osoba'. No možda se neki socijaldemokrati pribojavaju i toga da bi se tako snažna osoba na čelu stranke pokazala beskompromisnom i autoritarnom?

'Ona bi možda tražila da se radi, da se drži do svoje riječi, da nema uhljeba. A što je u tome loše? Ljenjivci se boje onoga tko radi. Boje se da bi bila autokrat? Što se oni imaju bojati, kad su ionako samo klimavci? Tko se od njih usprotivio Milanoviću?', zaredala je Krizmanić.

'Terorist' Milanović

Opečeni SDP-ovci, inače, sada s Iblerova trga poručuju da im treba šef koji će biti sušta suprotnost Zoranu Milanoviću.

'Sad šalju poruke da im treba netko suprotan? Ma pričam ti priču. A što bi bilo suprotno? Umiljatoga bi htjeli dobiti na razorenu stranku? On ostavlja uništenu, devastiranu stranku i oni trebaju opet čvrstu ruku. Ali on nije bio čvrsta ruka, on je bio terorist. Oni se nisu usudili govoriti! Da je on bio čvrsta ruka, oni bi trčali po terenu, bavili se promidžbom, ne bi mu dopustili da govori stvari koje je govorio', objašnjava psihologinja.

Macan: Nedopustivi javni govor

Komunikacijski strateg Krešimir Macan smatra da bi najlogičnije bilo da Aleksandri Kolarić dopuste da se nanovo učlani u stranku i pokuša ostvariti svoju političku ambiciju. Tako će se vidjeti je li ta ambicija realna ili nije, kaže Macan, skloniji vjerovati da ta ambicija ipak nije realna - zbog trenutačnog lošeg stanja u SDP-u.

Drago Prgomet Milan Kujundžić vratili su se preko noći u HDZ, a Aleksandru Kolarić u SDP-u gaze i dalje. Ako je takva atmosfera u stranci, možda su njezina očekivanja uistinu nerealna', ocjenjuje Macan.

Ipak, pretendent na predsjedničku funkciju Ranko Ostojić zamolio je putem Facebooka sve one koji imaju potrebu svojim statusima i komentarima sudjelovati u kampanji SDP-a da se 'suzdrže od svakog kakvog vrijeđanja, omalovažavanja i neprimjerenih poruka', što je protumačeno kao pokušaj zaštite Aleksandre Kolarić iako bi zapravo moglo biti tek goli pokušaj zaustavljanja daljnjeg srozavanja ugleda stranke. Macan pak to ocjenjuje 'predsjedničkim potezom Ranka Ostojića'.

'To je već ranije netko iz stranke trebao poručiti, a ako je on prvi, to treba pohvaliti', ističe Macan.

To što rade Aleksandri Kolarić, inače, doživljava kao napad ad personam, na osobnoj razini, u okviru prljave kampanje. 'U trenutku kad se ona spomene, nevjerojatno je niska razina razgovora. Da je ovakvo što bilo koji političar izgovorio drugom političaru u Hrvatskoj, svi bi to osudili, jer to je nedopustiv javni govor. Takvi bi snosili posljedice u medijima i javnost bi to osudila', konstatira Macan.

No može li i ovo, u nekom suludom scenariju, u konačnici koristiti Aleksandri Kolarić da se prometne u visokopozicioniranu političarku? 'Možda i može, ali jedino ako je puste da se učlani u stranku, inače neće biti u prilici ništa napraviti', zaključuje Macan.