DRUGI EŠALON

Svi se guraju: Evo koga dalmatinski HDZ želi poslati u Zagreb

28.10.2016 u 07:30

Bionic
Reading

HDZ je pozvao, a ogranci diljem zemlje odazivaju se svakog dana: s terena prema Zagrebu šalju se popisi potencijalnih budućih dužnosnika, odnosno drugog stranačkog ešalona koji bi trebao popuniti mjesta državnih tajnika, pomoćnika ministara ili ostale raspoložive funkcije u izvršnoj vlasti i oko nje. Po svemu sudeći, popisi će biti od koristi i prilikom slaganja kadrovske križaljke u javnim poduzećima

Splitsko-dalmatinski HDZ bio je poprilično revan: središnjici stranke predložena su 22 imena za najrazličitije položaje: mahom one državnih tajnika, ali našlo se tu i prijedloga za Hrvatsku turističku zajednicu (HTZ), ili recimo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Posebno je zanimljiv prijedlog HDZ-a Makarske rivijere, koji predlaže da se njihov član Davor Andrijašević smjesti 'negdje u izvršnu vlast'. Valjda bilo gdje.

Dalmatinski HDZ-ovci nisu se previše bunili prilikom sastavljanja kabineta Andreja Plenkovića, no neslužbeno se može doznati da su nezadovoljni činjenicom da ministar turizma ponovno dolazi iz sjevernojadranskih županija. Punih četvrt stoljeća na toj funkciji nizale su se osobe mahom iz Istre, uz izuzetke dvoje Dubrovčana (Niko Bulić i Pave Župan Rusković) i jednog Zadranina (Božidara Kalmete).

Kako su Split i Šibenik ponovno zaobiđeni, sada se očekuje da direktor Splitsko-dalmatinske turističke zajednice Joško Stella napreduje do mjesta direktora HTZ-a, a za Tonća Glavinu iz Klisa očekuje se funkcija u HTZ-u ili mjesto državnog tajnika za turizam.

Tomislava Mihotića, HDZ-ovca koji je prilikom sastavljanja Oreškovićeve vlade figurirao kao kandidat za ministra infrastrukture, splitski gradski HDZ kandidirao je za državnog tajnika u ministarstvu Olega Butkovića. Dosadašnji direktor tvrtke Geoprojekt s poprilično velikim iskustvom u lokalnoj i državnoj vlasti, po svemu sudeći, Butkovićev je favorit, no čini se da mu županijski HDZ i nije toliko sklon jer je za isto mjesto paralelno kandidirao Joška Dvornika

U Splitu očekuju da će Ante Babić umjesto zamjenika ministra biti državni tajnik za socijalu, Vedrani Nikolić predviđaju nastavak karijere u Ministarstvu pravosuđa, a Makarani žele da se njihova Marka Ožića-Bebeka smjesti u Upravni odbor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Sinjani su bacili oko na ministarstva znanosti, kulture i zaštite okoliša (Hrvoje Markulin, Ivan Milanović Litre, Bože Župić i Damir Tomašević), supetarski HDZ svoju Danicu Baričević kandidira za državnu tajnicu u Ministarstvo turizma ili Ministarstvo gospodarstva, a na iste pozicije želi i Tonći Maleš, zajednički kandidat Sinja i Dugopolja.

HDZ Split još je istaknuo imena Krešimira Čaljkušića i Mate Omažića, HDZ Brela Vanju Sokol, Hvarani Juricu Miličića - sve redom za državne tajnike - dok Marijan Kurtović iz Ciste Provo ima ambicija u Ministarstvu poljoprivrede. Listu kandidata zaključuje Mario Bebić, jedan od rijetkih koji iza sebe ima otvoreno podršku županijskog HDZ-a.

Predsjednik ove organizacije Ante Sanader za tportal je potvrdio autentičnost popisa koji posjedujemo i kratko kazao da je sastavljen na temelju prijedloga i zahtjeva s terena. 'Nigdje nismo intervenirali i ništa nismo filtrirali. Ionako naša nije zadnja, već zadnju odluku o imenima donose ministri', kaže Sanader.