KADROVIRANJE U UPRAVI INE

Evo u kojoj situaciji bi Martina Dalić mogla biti u sukobu interesa

27.10.2016 u 19:57

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić nalazi se u potencijalnom sukobu interesa zbog svog supruga Nike Dalića samom činjenicom što je on jedan od tri hrvatska člana uprave Ine. Mnoge odluke koje će donijeti Ministarstvo gospodarstva, odnosno Vlada imat će direktne i indirektne reperkusije na naftnu kompaniju u kojoj je RH poslije MOL-a najveći dioničar

Stručnjaci s kojima smo danas razgovarali kažu kako bi ministrica Dalić bila u sukobu interesa kada bi kao članica Vlade sudjelovala u odlukama koje bi njezina supruga stavile u povlašten položaj.

U principu Martina Dalić mora se suzdržati od odluka koje se tiču kadroviranja u upravi Ini. Budući da je Nadzorni odbor Ine po naputku Vlade u ožujku ove godine hrvatskim članovima Uprave Ine Davoru Mayeru, Ivanu Krešiću i Niki Daliću produljio mandat na još godinu dana, to znači da će potpredsjednica Vlade Martina Dalić u ožujku 2017. biti u situaciji kada bi stvarno mogla ući u sukob interesa.

Tada će Vlada ponovno odlučivati o imenovanju novih ili zadržavanju aktualnih hrvatskih članova uprave Ine.

'Moja je logika tu vrlo jednostavna. Ako je država vlasnik preko 40 posto dionica Ine, znači da država ima značajan upliv u poslovanje te tvrtke, a poslovanje Ine trebalo bi biti usklađeno s interesom RH. To bi značilo da je vrlo mala mogućnost za različite stavove ministrice i njezina supruga koji je član uprave Ine. A budući da Vlada predlaže hrvatske članove uprave, ministrica Dalić bi se našla u sukobu interesa samo kada bi sudjelovala u toj Vladinoj odluci', smatra antikorupcijski stručnjak Zorislav Antun Petrović.

'Moje iskustvo govori da se prečesto sam sukob interesa koji ne mora nužno biti problematičan koristi da bi se nekoga pritiskalo. I onda se od buhe radi slona. Sukob interesa se dešava svima nama tijekom života, a bitno je kako se tim sukobom interesa upravlja', kaže Petrović.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković poziva i ministricu Martinu Dalić i ostale članove Vlade da se svakako obrate Povjerenstvu kada god imaju dvojbe oko mogućeg sukoba interesa.

Kaže kako sama okolnost da je Martina Dalić članica Vlade, a njezin suprug Niko Dalić član uprave Ine ne znači da je ministrica već sada u spornoj situaciji koja bi ju difamirala u javnosti.

'Svrha je zakona sprečavanje privatnih utjecaja na proces donošenja javnih odluka i sprečavanja situacija da se ičiji privatni interes štiti ili mu se daje prednost u odnosu na javni interes', upozorava Orešković.

'Kada na stol dođu neke važne odluke, a ministrica Dalić posumnja da bi mogle izazvati lavinu javnog problematiziranja, bilo bi dobro da se obrati Povjerenstvu i da zatraži mišljenje', kaže predsjednica Povjerenstva. Jedna od takvih situacija je upravo odlučivanje Vlade o imenovanju ili razrješenju hrvatskih članova uprave Ine.

Najjednostavnije rečeno, ministrica Dalić trebala bi se izuzeti iz odluka Vlade samo kada se te odluke tiču direktno njezina supruga, a ne u svim odlukama Vlade koje se odnose na tu kompaniju.