DEMANTIRAJU UPRAVU

Sindikati SC-a tvrde da je odaziv na štrajk 40 posto

16.11.2016 u 14:05

Bionic
Reading

Predsjednica štrajkaškog odbora radnika Studentskog centra u Zagrebu Biserka Sertić tvrdi da je odaziv štrajku, koji su u srijedu ujutro pokrenuli sindikati u toj ustanovi, 40 posto, te demantira tvrdnje uprave o slabom interesu radnika za štrajk.

Iako je sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak jutros izjavio da je odaziv slab, a po njegovim informacijama s terena u štrajku je svega 30-ak zaposlenika, Sertić tvrdi da je prosječan odaziv i veći od 40 posto, ovisno o lokacijama i članstvu u sindikatu.

Štrajk su organizirala četiri sindikata koja djeluju u zagrebačkom SC-u tražeći potpisivanje kolektivnog ugovora s upravom SC-a i zadržavanje stečenih radničkih prava.

Na sindikalnom skupu u dvorištu SC-a u Savskoj okupilo se oko 50 štrajkaša, nezadovoljnih prosječnom plaćom od oko 4000 kuna, neisplatama božićnica i regresa, teškim uvjetima rada. Ako se ne potpiše KU, kažu, prijeti im ukidanje naknada za minuli rad i prijevoz i daljnje smanjivanje plaća.

Činjenicu da svi studentski restorani i druge studentske službe u Zagrebu danas normalno rade, unatoč štrajku, Sertić objašnjava 'mobilizacijom zaposlenika iz drugih pogona i smjena'.

Ističe i kako je pitanje koliko će još dugo Uprava uspijevati održati sadašnjeg stanja, jer će štrajk potrajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno potpisivanja kolektivnog ugovora .

Sindikati traže potpisivanje s upravom usuglašenog kolektivnog ugovora koji bi im zaštitio postojeća prava, ali i dao neka nova. Sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak tvrdi da je to nemoguće ispoštovati s obzirom da je SC u dugovima i sanaciji, te kaže da su materijalna prava zaposlenika SC-a iznadprosječna. Za ponedjeljak je najavljena sjednica sanacijskog vijeća SC-a.