LIJEČNICI PITAJU KUJUNDŽIĆA

Ministre, zašto dajete nerealna obećanja?

09.01.2017 u 09:45

Bionic
Reading

Kordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) nezadovoljna nedavnim istupom Milana Kujundžića, ministra zdarvstva, u kojem je najavio zapošljavanje 200 doktora u obiteljskoj medicini, uputila je priopćenje koje prenosimo u cijelosti

'Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavama o zapošljavanju 200 doktora u obiteljskoj medicini potaknuo nas je da ga javno zapitamo zbog čega daje nerealna obećanja, gdje misli pronaći 200 liječnika obiteljske medicine i što je važnije, kako ih misli zadržati u obiteljskoj medicini?

Činjenica jest da u Hrvatskoj u obiteljskoj medicini imamo 48 obiteljskih doktora na 100 tisuća stanovnika za razliku od razvijenih europskih zemalja u kojima je taj broj 94!
Prema postojećoj mreži zdravstvene zaštite u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaje nekoliko stotina doktora. U sljedećih devet godina u mirovinu odlazi više od 50 posto liječnika obiteljske medicine s obzirom na to da je prosječna dob obiteljskih doktora 54 godine.

No, pitamo se zbog čega ministar ne obrati pažnju i na druge činjenice koje mu se događaju u resoru? Na primjer, da mladi doktori robuju u domovima zdravlja radeći istovremeno u dvije, tri ili četiri ambulante, a dnevno imaju čak i do 250 kontakata s pacijentima.

Mjesečna plaća za sve to im je daleko ispod onoga što bi trebali primati u odnosu na odgovornost koju imaju. Uz sve, odnedavno im se od neto plaće odbija i iznos kazni HZZO-a zbog administrativnih pogrešaka, čime ih se prisiljava da, u već nemogućim uvjetima rada, više obraćaju pozornost na to hoće li pogriješiti u broju ili slovu na papiru što ih sputava u radu pa se povećava mogućnost da postave pogrešnu dijagnozu ili daju pogrešan lijek pacijentu. Istodobno, suočeni su s velikim očekivanjima pacijenata koji nisu upoznati sa svim pravima kao i administrativnim preprekama koje ograničavaju liječnike te vrlo često dolazi do verbalnog nasilja pa i ozbiljnih fizičkih prijetnji obiteljskim doktorima.

Također, specijalizacije i atraktivne ambulante u središtima gradova dodjeljuju se netransparentno. Koncesije se ne raspisuju i nema naznaka da će se u skoro vrijeme raspisivati, jer odlazak doktora iz domova zdravlja u privatnike jest direktan financijski gubitak domovima zdravlja i njihovim vlasnicima županijama, koji i funkcioniraju na temelju požrtvovnog rada doktora i medicinskih sestara.

U takvim uvjetima mladi doktori bježe glavom bez obzira iz obiteljske medicine, a sve više pacijenata ostaje bez svoga izabranog liječnika obiteljske medicine, pogotovo u Slavoniji i drugim ruralnim krajevima Hrvatske.

Ministru Kujundžiću je sigurno poznato da jaka primarna zdravstvena zaštita svakoj zemlji jamči jeftinije zdravstvo i bolje zdravstvene pokazatelje stanovništva. Stoga ga ponovno podsjećamo da u Hrvatskoj posljednjih godina svjedočimo devastaciji obiteljske medicine, s abnormalnim administrativnim zatrpavanjem obiteljskih doktora i njihovih medicinskih sestara, s doslovnim tjeranjem mladih doktora iz nje, s nenormalnim hiperkontroliranjem i konstantnim kažnjavanjima osiguravajuće kuće što se ne događa niti u jednom drugom segmentu zdravstva.

Unatoč svim našim apelima, molbama i upozorenjima na zabrinjavajuću situaciju u resoru primarne zdravstvene zaštite, ministar Kujundžić još uvijek obiteljskim liječnicima nije dao pravu priliku i dovoljno vremena da mu iznesemo probleme i ponudimo rješenja. Nedopustivo je, da ministar svaki put kad nas, na naše traženje, primi na sastanak u Ministarstvo, ostavi tek kratko vrijeme da ga izvijestimo o problemima u primarnoj zaštiti!

Na tim blic sastancima o konkretnom rješavanju barem jednog od svih spomenutih problema dosad nije bilo ni riječi. Stoga nam se nameće pitanje: je li kolega Kujundžić došao na poziciju ministra zdravstva da nešto poboljša i da se kaos počne rješavati ili upravo suprotno - da taj kaos održi što postojanijim? Kome je u interesu slabljenje obiteljske medicine u Hrvatskoj? Gdje je granica izdaje nacionalnih interesa? Jer devastacija obiteljske medicine u Hrvatskoj, zemlji kolijevci obiteljske medicine, može se nazvati izdajom nacionalnih interesa. To je već uzelo maha, a kulminirat će kroz nekoliko slijedećih godina.

Ministre Kujundžiću, što konkretno mislite poduzeti u vezi toga i kada? Postoje i jednostavna rješenja za čiju realizaciju nije potrebna komplicirana zakonska procedura nego samo dobra politička volja, a ne izbjegavanje jasnih, konkretnih prijedloga i odgovora te prazna obećanja bez realne podloge koja nudite otkako ste došli na čelo ministarstva', navodi se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo