PRIJEVREMENI IZBORI NA OTOKU

Raspala se Vlada Sjeverne Irske, novi izbori u ožujku

17.01.2017 u 13:02

Bionic
Reading

Sjeverna Irska održat će 2. ožujka prijevremene izbore nakon kolapsa vlade, izjavio je sinoć ministar za taj dio Ujedinjenog Kraljevstva u britanskoj vladi James Brokenshire

Ministar za Sjevernu Irsku u britanskoj vladi pozvao je u televizijskoj izjavi sve strane u sukobu da surađuju, predloživši da se sjevernoirski parlament raspusti 26. siječnja.

Kako javlja irska državna televizija RTE izvanredni izbori u Sjevernoj Irskoj raspisani su tjedan dana nakon što je zamjenik prvog ministra Martin McGuinness iz republikanskog Sinn Feina podnio ostavku, što je dovelo do pada osmomjesečne vlade.

McGuinness se povukao iz prosvjeda zbog navodnih zloporaba prve ministrice Arlene Foster iz Demokratske unionističke stranke u programu Zelena energija, riskirajući pritom političku paraliziranost u regiji u vrijeme kada se Britanija sprema na pregovore o istupanju iz Europske unije

Do raspada je došlo samo nekoliko minuta nakon što se parlament sastao, dok je Sinn Fein odbio imenovati zamjenu za upražnjeno mjesto poslije McGuinnessove ostavke.

Ministrica zdravstva Michelle O'Neill iz Sinn Feina optužila je kolege iz protestantske Demokratske unionističke stranke da požuruju pad vlade zbog netrpeljivosti prema irskim nacionalistima i nesposobnosti, što je poreznike stajalo stotine milijuna funti.

Time je zapečaćen kolaps vlade i raspisivanje prijevremenih izbora koji bi dodatno mogli zakomplicirati napore oko balansiranja podjela vlasti, ocjenjuje agencija AP.