NOVINSKA AGENCIJA

Tko će biti novi šef Hine? Procurilo jedno ime...

26.01.2017 u 16:39

Bionic
Reading

Branka Gabriela Valentić, donedavna ravnateljica Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), 2. siječnja postala je v.d. ravnateljica. Tko će je, hoće li i kada zamijeniti, nije poznato jer Hina u ovom trenutku nema ni sve članove Upravnog vijeća, koje imenuje Sabor, a oni pak moraju raspisati natječaj za ravnateljsku poziciju

Prvi javni poziv za četvero članova Upravnog vijeća, koji je u ime Vlade raspisalo Ministarstvo kulture u listopadu, neslavno je propao i potiho je na kraju prošle godine, bez obrazloženja zašto je prvi propao, raspisan drugi. Neslužbeno se moglo čuti da se nije javio dovoljan broj kvalitetnih kandidata, ponajprije ekonomskih stručnjaka. Naime, prema pozivu, jedan član dolazi iz redova zaposlenika, dok preostalih troje moraju biti ekonomsko-financijske, pravne i informatičke struke.

Međutim, s druge strane pristizale su informacije da je bilo onih koji su imali tražene reference, ali nisu na pravoj političkoj liniji. Posljednji poziv istekao je 12. siječnja, a nakon filtera u Ministarstvu kulture imena trebaju biti proslijeđena u Vladu, koja treba utvrditi listu i poslati je u Sabor na odlučivanje. U Ministarstvu navode i kako je prvi poziv poništen zaključkom Vlade zato što se između prijavljenih kandidata nije mogao provesti izbor sukladno Zakonu o Hini.

Na pitanje jesu li proslijedili imena u Vladu navode kako je 'postupak imenovanja članova Upravnog u tijeku i provodi se sukladno Zakonu o Hini i zaključku Vlade Republike Hrvatske'. Tko se prijavio, čija će imena Vlada proslijediti Saboru i kad će se to dogoditi, još nije poznato. Međutim, u novinarskim krugovima pronio se glas da je ravnateljsko mjesto već rezervirano za Dražena Ćurića, novinara Večernjeg lista, kojeg navodno gura Most.

Ćurić, doznajemo, trenutno odrađuje otkazni rok u Večernjaku, a na pitanje hoće li se prijaviti na natječaj i jesu li spekulacije točne nije želio odgovoriti. Dodao je tek da na sve 'nema komentara'.

Vladimir Lulić, peti član Vijeća, koji je izabran drugi put kao medijski stručnjak prije dvije godine, smatra da je trenutna v.d. ravnateljica u svom mandatu napravila dobar posao te da je sa svojim timom spasila Hinu od blokade računa i financijske propasti koji su joj prijetili prije četiri godine te da je dokazala da se javnim novcem može gospodariti odgovorno.

Nakon što Sabor izglasa članove Upravnog vijeća, ono mora raspisati natječaj koji će trajati petnaest dana, nakon čega će većinom glasova odlučiti tko će voditi Hinu.