ODJECI KONFERENCIJE O SIGURNOSTI

U Münchenu se govorilo i o jednoj opipljivoj temi za Hrvatsku - znate li kojoj?

20.02.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon što je ovog vikenda u Münchenu završila međunarodna konferencija o sigurnosti na kojoj su sudjelovali vodeći svjetski političari, a na kojoj se, između ostalog, tražilo rješenje ukrajinske i sirijske krize, analitičari ocjenjuju kako je došlo do određenog zatopljenja odnosa Zapada i Kremlja, a po mišljenju tportalova sugovornika Anđelka Milardovića, politologa i ravnatelja Instituta za europske i globalizacijske studije, na samitu je postignut i vrlo važan dogovor Zagreba i Moskve o pronalasku rješenja za onečišćenje iz ruske rafinerije u Bosanskom Brodu koje truje stanovnike Slavonskog Broda

Trodnevna sigurnosna konferencija na vrhu završila je pozitivnim pomacima, premda ona ne donosi obavezujuće dokumente i zaključke, ocijenili su njemački analitičari koji su istaknuli kako nije nedostajalo povišenih tonova, osobito s ruske strane budući da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio Zapadu da prestane optuživati Rusiju da je utjecala na izbore u SAD-u, podsjetivši pritom kako se upravo ove godine navršava 20 godina od potpisivanja akta NATO-a i Rusije u Parizu kao i prihvaćanja rimske deklaracije kojima je dogovorena zajedničko osiguravanje sigurnost uz međusobno poštovanje u zaštiti obostranih interesa.

Lavrov je tom prilikom oštro kritizirao NATO, ocijenivši ga hladnoratovskom institucijom, iako je u bilateralnim razgovorima zaključeno kako je nužna suradnja Zapada i Kremlja, što je naglasila i domaćica samita kancelarka Merkel koja je pozvala na potrebu za očuvanjem i jačanjem multilateralnih struktura kao što su Europska unija, NATO i Ujedinjeni narodi, ali i suradnju s Rusijom u borbi protiv terorizma

Važnosti zaključaka konferencije o sigurnosti za tportal je prokomentirao Anđelko Milardović, politolog i ravnatelj Instituta za europske i globalizacijske studije koji je naglasio kako je tijekom sastanaka zamjetno određeno zatopljenje.

'To zatopljenje odnosa na relaciji Zapad - Kremlj itekako je dobrodošlo, za razliku od isticanja vojnih doktrina obiju strana i zveckanja oružjem. Tijekom sastanka dalo se iščitati kako su obje strane spremne na igru razmjene, i to one gospodarske, a ta razmjena prema doktrini francuskog povjesničara Fernanda Braudela znači i zdravlje. Najbolji primjer za to je razgovor ruskog šefa diplomacije s hrvatskom predsjednicom tijekom kojeg je dogovoreno rješenje za onečišćenje iz ruske rafinerije u Bosanskom Brodu koje truje stanovnike Slavonskog Broda. Ponavljam, zdravlje je najvažnije, pa je tako pohvalno da se, osim oružja, razgovaralo o zdravlju kao osnovnom segmentu za dobar i kvalitetan život', mišljenja je Milardović, koji podsjeća kako je dogovoreno da će Hrvatska rafineriji dati spoj na plin, a ruski vlasnici ubrzat će modernizaciju tog naftnog postrojenja.

Milardović ističe kako je nužnost zatopljenja odnosa zagovarao još na prošlogodišnjem geopolitičkom skupu u Zagrebu pod nazivom 'Balkanske zemlje između Rusije i Europske unije - meki trbuh Europe' održanom u Zagrebu u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije kojem je, pored ruskog veleposlanika u Zagrebu Anvara Azimova, sudjelovao rekordan broj ruskih gostiju.

Tom je prilikom zaključeno kako Rusija nije prijetnja, već je partner EU-a s kojim želi imati strateško partnerstvo te kako je nužna uspostava dobrih političkih, gospodarskih i trgovinskih odnosa budući da budućnost ovisi o strateškim odnosima Rusije s EU-om i NATO-om.

'Politika je igra moći i interesa, a globalno gledajući, trebalo bi zauzeti stav kako je nužno smanjivanje napetosti među velikim igračima, jer se to odražava i na naš život budući da natjecanje dviju velesila osjećamo u svakodnevnom životu. Najbolji primjer za to su neretvanske mandarine za kojima Rusi vape, a mi ih bacamo jer ih nemamo kome prodati. Ukidanjem sankcija i obnovom trgovinskih odnosa svima bi bilo bolje', zaključio je u razgovoru za tportal Milardović.