HDZ-OVA KAMPANJA

Plenkovićevi glavni stratezi za lokalne izbore bivši su obavještajci

21.02.2017 u 18:20

Bionic
Reading

Bivšeg glavnog analitičara Sigurnosno-obavještajne agencije Roberta Kopala premijer Andrej Plenković nedavno je imenovao svojim posebnim savjetnikom, a on će biti glavni strateg i analitičar HDZ-ove kampanje za svibanjske lokalne izbore

Kopal očito uživa veliko povjerenje šefa HDZ-a Andreja Plenkovića jer, kako doznajemo, iako nije član stranke njegova će strategija izborne kampanje biti podijeljena svim HDZ-ovim kandidatima za župane, gradonačelnike i načelnike.

Svi HDZ-ovi kandidati i kandidatkinje morat će se držati Kopalovih općih strateških smjernica.

'Robert Kopal nije član stranke. Za HDZ je radio istraživanja i u kampanji za parlamentarne izbore 2016. godine. Odlično radi istraživanja i analitiku i bit će naš glavni analitičar tijekom cijele kampanje za lokalne izbore', kaže naš izvor iz HDZ-a.

Kopal je profesor i prodekan za istraživanje i razvoj na Visokom učilištu Algebra. Autor je i koautor devet knjiga, a objavio je i četrdesetak stručnih i znanstvenih radova u Hrvatskoj i inozemstvu.

Voditelj je i predavač na stotinjak poslovnih i analitičkih radionica, a dizajnirao je i nekoliko specijaliziranih informacijskih sustava.

U HDZ-u očito cijene znanja i vještine bivših pripadnika tajnih službi, jer je uz Kopala u izradi izborne strategije za lokalne izbore sudjelovao i Vlado Galić, bivši načelnik uprave SIS-a.

Galić se analitikom bavio u nekoliko izbornih kampanja HDZ-a nakon što ga je tadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko postavio za šefa HDZ-ova odjela za analitiku.

Galić je široj javnosti postao poznat kao jedan od aktera špijunske akcije Kameleon u kojoj su 1998. i 1999. sudjelovale hrvatske tajne službe, a cilj je bio praćenje rada međunarodnih organizacija i nevladiih udruga u Hrvatskoj. Nakon SIS-a, Galić je početkom 2000-ih na Vojnom učilištu predavao predmet 'Nacionalna sigurnost'.

Uz Kopala i Galića, u pripremi HDZ-ove strategije za svibanjske lokalne izbore sudjeluju još Mario Bebić i Ivan Barać.

Bebić je u Vladi Tihomira Oreškovića bio pomoćnik ministrice rada i mirovinskog sustava Nade Šikić. Prije dolaska u ministarstvo, imao je zanimljivu karijeru – nakon što je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zadru ostao je raditi na fakultetu kao asistent.

Potom je dugo radio u zadarskom Caritasu, a jedno vrijeme bio je i ravnatelj Caritasa. Bebić je radio i u PBZ-u, bio član Uprave Hrvatske pošte…

Ivan Barać predsjednik je HDZ-ova odbora za digitalno društvo. Tijekom izborne kampanje za lokalne izbore, doznajemo u HDZ-u, Barać će biti zadužen za komunikaciju na Facebooku, Twitteru i ostalim društvenim mrežama.