110 GODINA BRAČKE INSTITUCIJE

Najveća tvornica na otocima širi se na turizam

21.02.2017 u 17:27

Bionic
Reading

Najveća tvornica na hrvatskim otocima, 'Sardina' iz Postira' na Braču, svoj 110. rođendan proslavila je lansiranjem novog proizvoda kojim agresivno ulazi na turističko tržište: tunom u komadićima u ulju, pakiranom u konzervu od dva kilograma, kojom planira prodor u jadranske pizzerije, sendvič barove i restorane. Svoje poštovanje uspješnoj bračkoj tvrtki na Braču je odao i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić

321 radnikom, godišnjim prihodom od preko 25 milijuna eura i čistom dobiti od dva milijuna eura, 'Sardina' - koja je prije tri godine preselila u potpuno nove pogone vrijedne 30 milijuna eura - jedna je od samo dvije preostale tvornice ribe na Jadranu, no zato iz godine u godinu niže uspjehe: redovito lansira nove proizvode i širi proizvodnju, a uskoro planira i investicije u turističkim projektima u Postirama i Nerežišću na Braču.

'Osim proizvodnje konzervi, bavimo se i proizvodnjom smrznute ribe i uzgojem školjki, tuna, lubina i komarči. Imamo i najmoderniju ribarsku flotu u Hrvatskoj', pohvalio se direktor tvrtke Mislav Bezmalinović, inače bivši proslavljeni vaterpolist. Bračka tvrtka čak 80 posto svoje proizvodnje plasira u izvoz, prije svega na tržišta Japana, Španjolske, ostalih zemalja Europske unije, SAD-a i Rusije, a očekuje se i prodor u Kinu. Upravo ova tvrtka jedina je uz 'Podravku' koju Rusija prošlog tjedna nije uklonila pa potom vratila na listu uzvoznika; no, ni Bezmailnović ni Tolušić nisu pridavali veliku pažnju tom potezu i tumačili su ga 'birokratskim problemima koji su brzo riješeni'.

'Sardina je uspješna hrvatska, ali i na svjetskoj razini vrhunska priča', ushićen je bio ministar Tolušić, koji se morao pravdati zbog podatka da su otočke tvrtke isključene iz programa subvencija za očuvanje radnih mjesta. Taj apsurd će se, kaže, ubrzo popraviti.

'Treba voditi više računa o poteškoćama na otocima, što dosad nisam primijetio. Samo u programima za konkurentnost i koheziju imamo 150 milijuna eura za ribarske luke na otocima', kazao je Tolušić. Najavio je i da će 'već za dan ili dva' započeti rad na problemu iskrcaja ribarskih brodova u ljetnim mjesecima, kada većinu lučica zauzimaju turistički brodovi. 'Ne mogu nam ribari biti važni samo do 1. svibnja', kazao je Tolušić.

Na proslavi na Braču ukazao se i brački ministar Lovro Kuščević, koji je najavio skoro osnivanje Uprave za otoke pri Ministarstvu regionalnog razvoja, čime će otoci de facto dobiti svog pomoćnika ministra. Navratio je i župan Zlatko Ževrnja, koji je od novih projekata za otok Brač najavio gradnju klaonice, uređenje lokalnih prometnica i organiziranije gospodarenje šumskim dobrom.