u velikoj britaniji

12,7 milijardi dolara odštete zaraženima kontaminiranom krvlju

19.05.2024 u 14:25

Bionic
Reading

Britanija će platiti više od 12,7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om ili hepatitisom C, objavio je u nedjelju list Sunday Times.

Skandal s korištenjem zaražene krvi i krvnih pripavaka smatra se jednom od najvećih pogrešaka u procesu liječenja pacijenata u povijesti britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), koju financira država.

Procjenjuje se da je kontaminiranu krv primilo oko 30.000 ljudi i da ih je od posljedica umrlo oko 3000.

Vjeruje se da se razboljelo još više pacijenata, no nekim zaraženima nikada se nije uspjelo ući u trag.

Krv i krvni pripravci, od kojih su neki uvezeni iz Sjedinjenih Država, davani su pacijentima i bolesnicima kojima su trebale transfuzije pri operativnim zahvatima i onima koji su bolovali od hemofilije.

Sunday Times piše da će se, prije nego što se u ponedjeljak rezultati službene neovisne istrage javno objave, britanski premijer Rishi Sunak službeno ispričati.

Vlada će potom već u utorak objaviti pakete odštete.

"Mislim da je ovo najgori skandal u mom životu", rekao je za britanski list ministar financija Jeremy Hunt. "Isto tako mislim da obitelji imaju apsolutno pravo biti strahovito ljutite jer generacije političara, uključujući i mene dok sam bio ministar zdravstva, nisu djelovale dovoljno brzo da riješe ovaj skandal."

Vlada je nekim žrtvama već isplatila 100.000 funti privremene naknade, ukupno 400 milijuna funti prema preporukama koje su uslijedile nakon istrage iz 2022. godine.