SRPSKI ANALITIČARI ZA TPORTAL

'Ako ne bude dogovora o Kosovu, čeka nas mini Oluja'

06.12.2012 u 10:28

Bionic
Reading

Promjena stava srpskog premijera Ivice Dačića u politici spram Kosova je dobrodošla odluka jer je, prema mišljenju srpskih analitičara, uvidio svu ograničenost takve politike, ali mnoge opasnosti se još kriju prije nego što se stabilizira politička situacija kod naših istočnih susjeda

Predsjednik srpske vladeIvica Dačić je u nizu izjava proteklih dana najavio drugačiji pristup problemu Kosova, priznavši realnost po kojoj je ta pokrajina već davno izgubljena i neće se vratiti u ustavnopravni poredak Srbije. U pregovorima s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem nastojat će spasiti što se spasiti da. To se prije svega odnosi na status Srba na sjeveru Kosova.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković
smatra da je Dačić spoznao svu ograničenost srpske politike prema Kosovu koju je prije i sam zastupao. Sličnog mišljenja je i politički analitičar Dušan Janjić, koji kaže da je dobro da SPS vodi razumniju politiku od one koju je do sada zastupao, ali i upozorava da se ta promjena odnosi samo na pitanje Kosova. 'Dačić se tako približava zahtjevima europskih i američkih političara, ali prema unutra, u Srbiji, SPS još uvijek podupire politiku održavanja miloševićevskih struktura i tajkuna', objašnjava Janjić.

I dok srpska vladajuća koalicija izbacuje premijera kao proeuropskog igrača, a prvog potpredsjednika Aleksandra Vučića kao borca protiv korupcije, koji najmoćnijeg tajkuna u državi, Miroslava Miškovića, privodi na informativni razgovor u policiju, za to vrijeme Tomislav Nikolić i dalje igra na nacionalističku kartu te je svojim nesmotrenim izjavama dodatno zaoštrio odnose sa susjedima.

Stanković smatra da su Nikolićevi nastupi više za unutrašnju politiku. Nikolić se, kaže on, želi predstaviti kao umjereni konzervativni političar, u tom kontekstu su i njegova koketiranja s kosovskim mitom i crkvom te izjave koje je davao. 'On želi zadržati utjecaj na desni dio političke scene, a izjave služe za umirivanje biračkog tijela zbog poteza koje bi mogli vući Dačić ili Vučić, a koji im se neće svidjeti', kazao je Stanković.

Janjić vidi Nikolića kao konzervativnije lice vlasti okrenuto nacionalističkim biračima, 'što je i logično jer ne možete odjednom naopako okrenuti zemlju u kojoj većina birača ima nacionalističke stavove'. Ipak različiti stavovi ne moraju značiti sukob, već taktiku, jer se ne može tek tako napustiti biračko tijelo koje je donijelo pobjedu. Analitičar Stanković smatra da je sada teško govoriti o nekom sukobu unutar koalicije i da bi se više moglo znati za oko tri mjeseca. Također naglašava da ako se žele upuštati u teške odluke, njih će donijeti zajedno.

U Srbiji se na političkoj sceni događa veliko preslojavanje. Padom DS-a dogodio se politički potres, a ja ih očekujem još nekoliko', kaže Janjić.

On smatra da će se desnica okupiti oko naprednjaka, ljevica će se konsolidirati, ali ne nužno oko DS-a, koji je stranka centra i tajkuna. 'Moguć je dolazak na političku scenu nove snage poput Pozitivne Slovenije i Pozitivne Crne Gore, ne nužno toga imena', smatra taj analitičar. U sljedećoj godini, govori nam Janjić, mogući su i prijevremeni izbori na kojima će SNS pokušati osnažiti svoju poziciju i koji bi mogli biti kraj SPS-a.

Ipak, da bi Srbija krenula prema europskim integracijama, osnova je riješiti pitanje Kosova koje je svojevrstan kamen oko vrata. Stanković je svjestan da Europska unija neće Srbiji dati članstvo bez definiranog odnosa s Kosovom. 'Teško je s Kosovom, jer u Srbiji još postoji to nacionalno pitanje koje nije zatvoreno', naglašava Stanković.

Napominje da je trenutno pitanje Kosova stavljeno na stranu i vode se akcije protiv korupcije. 'Mi tražimo našega Sanadera, a ima ih više nego u Hrvatskoj', priča nam on. Kriza je, loša ekonomska situacija, pitanje Kosova je neriješeno. 'Kada se prosvjeduje u Sloveniji, možete misliti što se može dogoditi, recimo u Nišu, ako pukne', rezonira Stanković.

Za Kosovo će trebati donijeti šokantno rješenje, nastavlja, i političari neće moći dogovoriti ono što su cijelo vrijeme govorili narodu. 'Ili će se postići dogovor ili se na Kosovu može očekivati neka mini Oluja', zaključio je Stanković.