RAKETNI NAPAD

Američka vojska u Iraku ubila traženog vođu milicije

04.01.2024 u 17:23

Bionic
Reading

Američka vojska ubila je u četvrtak u Bagdad vođu milicije kojeg smatra odgovornim za nedavne napade na američke snage, rekao je američki dužnosnik

Irački policijski izvori i očevici rekli su da je bespilotna letjelica ispalila najmanje dvije rakete na lokaciju u istočnom Bagdadu koju koristi iračka milicija Al-Nudžaba. Policijski i milicijski izvori rekli su da su rakete pogodile vozilo u stožeru te milicije i usmrtile četiri osobe, uključujući lokalnog zapovjednika i jednog od njegovih pomoćnika.

Američka vojska objavila je da je od početka rata između Izraela i Hamasa u listopadu prošle godine bila napadnuta najmanje 100 puta u Iraku i Siriji, obično raketama i dronovima. SAD ima u Iraku 2500 vojnika i 900 u Siriji.

"Iračke oružane snage smatraju međunarodne koalicijske snage odgovornima za taj neopravdani napad na irački sigurnosni entitet", rekao je glasnogovornik iračkog premijera.

U priopćenju se miliciju opisuje kao iračku snagu koja djeluje s premijerovim dopuštenjem.

Američki dužnosnik rekao je da je u napadu pogođeno vozilo sa ciljem ubojstva vođe milicije i da je to ostvareno.

Video snimke objavljene na promilicijskim internetskim stranicama pokazuju uništeno vozilo u plamenu. Reuters nije mogao potvrditi autentičnost snimke.

Zapovjednici iračke milicije optužili su za napad SAD i zaprijetili da će odgovoriti. "Osvetit ćemo se i Amerikanci će zažaliti što su izveli ovaj napad", rekao je Abu Akil al-Musavi, zapovjednik lokalne iračke milicije.