transfer

Austrijski sud blokirao premještaj incestuoznog silovatelja Fritzla u redovan zatvor

11.03.2024 u 14:57

Bionic
Reading

Austrijski sud priopćio je u ponedjeljak da je poništio odluku nižeg suda da 88-godišnji incestuozni silovatelj Josef Fritzl bude prebačen u redovni zatvor iz zatvorske psihijatrijske jedinice, ali je vratio slučaj tom sudu na novu odluku

Fritzl, koji je promijenio prezime u Mayrhoff, silovao je svoju kćer i držao je zatočenu 24 godine, a silovanja su rezultirala rođenjem sedmero djece. Slučaj je privukao svjetsku pozornost kada je izašao na vidjelo 2008. godine.

Bio je u zatvoru za duševno poremećene zatvorenike otkako je 2009. osuđen za incest, silovanje, porobljavanje, prisilu i ubojstvo novorođenog sina zbog nemara u tamnici koju je tajno sagradio ispod svoje kuće.

Fritzl je podnio zahtjev za premještaj u redovni zatvor, tvrdeći da kao stariji, slab čovjek više ne predstavlja prijetnju.

Sud u gradu Krems an der Donau naredio je transfer u siječnju, ali tužitelji su podnijeli žalbu s ciljem poništavanja te odluke Višem pokrajinskom sudu u Beču.

"Za razliku od prvostupanjskog suda, Viši zemaljski sud u Beču zaključio je da činjenice potrebne za takvo uvjetno puštanje još nisu u potpunosti utvrđene", stoji u priopćenju bečkog suda.

Rekao je da je poništio odluku nižeg suda u Kremsu i naredio nižem sudu da utvrdi više činjenica prije donošenja nove odluke.

Fritzl boluje od uznapredovale demencije, ali je mogao pratiti kratak postupak u siječnju kada je naređeno njegovo uvjetno puštanje na slobodu, rekla je njegova odvjetnica Astrid Wagner novinarima nakon tog saslušanja.

"Sud je naredio dopunu liječničkog izvješća i novo saslušanje zatvorenika potkraj travnja", rekao je glasnogovornik nižeg suda u Kremsu o odluci suda u Beču.

Iz redovnog zatvora Fritzl bi mogao podnijeti zahtjev za potpuno puštanje iz zatvora.