VELIKI SE UVIJEK DOGOVORE

Bago: Hrvatske tvrtke neće se lako vratiti na rusko tržište

08.08.2014 u 09:33

Bionic
Reading

Kao odgovor na zapadne sankcije, Moskva je pooštrila trgovački rat protusankcijama. Ruska zabrana uvoza prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda mogla bi ugroziti i hrvatske izvoznike. Teško da će ruski embargo pogoditi samo 1,5 posto hrvatskog izvoza. Naime, posljedice sankcija mogu biti dalekosežnije, upozorio je u Jutarnjoj kronici Hrvatskog radija predsjednik udruge Hrvatskih izvoznika, Darinko Bago

'Radi o tome da je to oko 12,5 milijardi eura roba koje će se naći kao višak u europskoj zajednici i koje će izazvati pad cijena između sedam i 12 posto. Također, izazvat će i gubitak radnih mjesta; negdje oko 60 i 70 tisuća u Europskoj uniji. Mi izvozimo slične proizvode u EU. I ne samo da će proizvođači iz EU-a doći k nama, nego će i nama biti otežano izvoziti u EU. S druge strane, zemlje koje budu pogođene iz EU-a okrenut će se vlastitoj proizvodnji i naša će proizvodnja trpjeti', kazao je Bago i dodao kako je očito da ove sankcije nisu kraj jer NATO traži izdvajanja za budžet za obranu, što će sve skupa imati daleko šire posljedice, direktne i indirektne.

'Pored toga, mi ćemo se naći na listi tzv. nevidljivog embarga. Nemojte zaboraviti da su Rusi jedan vrlo ponosan narod. Sutra kada se te sankcije maknu, izvoznici će se vrlo teško vratiti na rusko tržište. Veliki će se dogovoriti; u sukobu velikih najviše stradaju mali kao što je Hrvatska', kazao je Bago.

U Agroftuctusu se boje kamo će s mandarinama

Tvrtka Denisa Matijevića Agrofructus izvozi u Rusiju voće i povrće i to u vrijednosti od dva milijuna dolara 'Najveće količine pojedinačnog voća su mandarine, čija sezona uskoro dolazi. Ako ovo stane na snazi, sigurno ćemo imati značajne probleme oko plasmana tih roba na ostalim tržištima', kazao je Matijević.