raskid ugovora

BiH tvrtke izgubile arbitražu s mađarskim FGSZ-om. Moraju platiti papren iznos

22.04.2024 u 20:41

Bionic
Reading

Kompanije Bh. Gas i Energoinvest, u vlasništvu Federacije BiH, izgubile su arbitražni spor s mađarskim plinskim operaterom FGSZ-om, kojemu će zbog jednostranog raskida ugovora o opskrbi plinom platiti 11,16 milijuna dolara

Kako su u ponedjeljak priopćili iz Bh. Gasa, Arbitražni sud u Zuerichu je 19. travnja, nakon dvije i pol godine, donio odluku po tužbi koju je 2021. pokrenula mađarska kompanija s odštetnim zahtjevom od 21 milijuna dolara, jer je sarajevska kompanija jednostrano ugovorila opskrbu plinom Turskim tokom kojim su zaobišli Mađare.

U međuvremenu su iz kompanije iz Sarajeva tužili FGSZ da su im ranijih godina isporučivali plin po daleko višim cijenama od tržišnih.

Arbitražni sud je prihvatio argumentaciju mađarskog plinskog operatera da im je jednostranim raskidom ugovora iz 2021. Bh Gas nanio štetu. Ugovor o opskrbi plinom vrijedio je do 2023. godine. Bosna i Hercegovina je do 2021. dobivala ruski plin plinovodom preko Ukrajine, Mađarske i Srbije, a od tada je plin dobivala Turskim plinovodom, koji je zajednički projekt ruskog Gazproma i Turske. 

“BH Gas i Energoinvest dužni su mađarskom prijevozniku platiti ugovornu kaznu od 11,16 milijuna američkih dolara”, priopćili su iz Bh Gasa. 

Ova kompanija tvrdi da je uspjela smanjiti štetu za više od deset milijuna dolara protutužbom prema mađarskom FGSZ-u. Sadašnja uprava optužila je prijašnju upravu Bh Gasa da je teško oštetila kompaniju, koja je u vlasništvu Federacije BiH, te da je obmanula vlasti u Federaciji BiH koje su im dale odobrenje za prijelaz na opskrbu plina Turskim tokom. 

Bh. Gas je kompanija koja je započela projekt plinskog povezivanja s Hrvatskom putem projekta Južne plinske interkonekcije. HDZ BiH se tome protivi tražeći da se uspostavi posebna kompanija sa sjedištem u Mostaru koja bi izgradila i upravljala tim plinovodom. 

Američka administracija je u više navrata kritizirala predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića zbog tih zahtjeva, inzistirajući da kompanija Bh. Gas vodi posao povezivanja plinovodom između Hrvatske i BiH.