organizirana skupina

'Bok, mama ovo je moj novi broj', varali ljude preko WhatsAppa i izvukli gotovo milijun eura

30.04.2024 u 21:46

Bionic
Reading

Više od 100 ljudi uhićeno je u Španjolskoj optuženih za krađu tisuća eura od korisnika WhatsAppa tvrdeći da su im rođaci u nevolji.

Policija je priopćila da su uhićeni bili dio kriminalne skupine koja je prijevarom primila ukupno gotovo milijun eura. Uhićenja su se dogodila između veljače i travnja, izvijestio je list El Pais. Svi su optuženi za prevaru, pranje novca i članstvo u zločinačkoj organizaciji, navodi list.

Guardia Civil, jedna od španjolskih nacionalnih policijskih snaga, objavila je u utorak da su transferi izvlačeni od žrtava u rasponu bili od 800 do 55.000 eura, piše BBC.

Samo u pokrajini Alicante identificirano je najmanje 238 žrtava, izvijestio je El Pais. Uhićenja su obavljena u fazama u Alicanteu, Barceloni, Gironi, Madridu, Malagi i Valenciji.

Najnovija uhićenja uslijedila su nakon što je Policia Nacional, druga španjolska nacionalna snaga, u siječnju objavila da je uhitila 59 članova kriminalne skupine koja je izvukla preko 460.000 eura (393.000 funti) od žrtava koristeći istu metodu 'sina u nevolji'. Prevaranti su najčešće kontaktirali one roditelje čije se dijete osamostalilo, studira u inozemstvu ili putuje. Slali bi im poruke u kojima se predstavljaju kao sin ili kći i potom bi tražili novac.

U najjednostavnijem obliku prijevare, prevaranti se pretvaraju da su rođaci koristeći novi broj u hitnim slučajevima i traže od žrtve da im pošalje novac.

Često tvrde da im je telefon izgubljen ili oštećen te da im je onemogućen pristup banci.

Složenija verzija uključuje prevaranta koji na prijevaru navodi osobu da joj da dvofaktorski kod za provjeru autentičnosti za njezin račun. Mogu se predstavljati kao kontakt i tvrditi da su greškom poslali zahtjev za šifru na telefon osobe. Nakon što imaju pristup računu te osobe, mogu se obratiti rodbini i prijateljima tražeći novac.