SNAŽNA INICIJATIVA

Boras na najvećem testu dosad: Znakovita promjena stava studentskih predstavnika uoči sjednice Senata Sveučilišta

12.03.2021 u 11:31

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu raspravljat će se o stanju na Sveučilištu, opterećenom brojnim aferama, a u akademskim kuloarima može se čuti da postoji snažna inicijativa kojom se na sjednicu želi uvrstiti i točka dnevnog reda o opozivu rektora Damira Borasa

Prema informacijama kojima raspolaže Telegram, sve je više dekana koji svoje nezadovoljstvo Borasovim načinom upravljanja Sveučilištem namjeravaju jasno izraziti na današnjoj sjednici u kino dvorani Studentskog centra, gdje će se nakon gotovo godinu dana održati sjednica Senata uživo.

Više od 30 članova od ukupno 70 članova Senata dali su svoj potpis za raspravu o opozivu rektora, a moguće je da će se u konačnici prikupiti 36 potpisa, koliko je potrebno da se ta točka uvrsti u dnevni red temeljem zahtjeva natpolovične većine u Senatu. Pitanje je, međutim, hoće li u tom slučaju rektor Boras staviti tu točku na raspravu u sklopu današnje sjednice, ili će to odgoditi za idući put. O njegovoj rektorskoj sudbini odlučivat će se tajnim glasanjem i natpolovičnom većinom.

Telegram piše da su među dekanima koji u senatskim krugovima slove kao oni koji podržavaju rektora Borasa dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić, dekanica Stomatološkog fakulteta Zrinka Tarle, Siniša Opić s Učiteljskog fakulteta, dekan Medicinskog fakulteta Marijan Klarica, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Jadranka Frece, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Tomislav Bolanča, te dekani akademija, Tomislav Buntak s Akademije likovnih umjetnosti i Igor Lešnik s Muzičke akademije.

Nitko od njih, osim dekana Lešnika, nije odgovorio na pitanje Telegrama o inicijativi za opoziv rektora. Lešnik je zahvalio na interesu, te zamolio da se uvaži njegovo pravo da se o eventualnom uvrštenju točke o opozivu rektora očituje sutra na sjednici Senata. On, naime, smatra 'neprimjerenim iznositi stajalište o tako važnom pitanju javno prije same sjednice'.

S druge strane, dekani za koje je izvjesno da će podržati inicijativu rasprave o opozivu rektora već su jednom oštro istupili protiv rektora Borasa, potpisavši prošle godine u srpnju oštro pismo kojim su rektora prozvali zbog načina na koji vodi sjednice Senata. U pismu su protestirali jer rektor sjednice Senata, od početka koronakrize, održava elektroničkim putem bez ikakve mogućnosti diskusije.

To su pismo tada potpisali dekanica Fakulteta organizacije i informatike Nina Begičević Ređep, dekan PMF-a Mirko Planinić, dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin, dekan FER-a Gordan Gledec i dekan Veterinarskog fakulteta Nenad Turk. Pismo su potpisali i bivši dekani PMF-a i Fakulteta političkih znanosti, Aleksandra Čižmešija i Zoran Kurelić, no oni više nisu članovi Senata. Izgledno je da bi inicijativu za raspravu o opozivu rektora mogli podržati članovi Senata s Filozofskog fakulteta kojem se rektor višestruko zamjerio posljednjih godina, piše Telegram. Filozofski ima tri predstavnika u Senatu: Vesnu Vlahović-Štetić, Nevena Jovanovića i Marinu Protrka Štimec.

U Senatu je i 12 predstavnika studenata, a urbana akademska legenda kaže da su upravo studenti odlučili pobjednika rektorskih izbora 2014., priklonivši se Borasu umjesto njegovoj tadašnjoj protukandidatkinji Blaženki Divjak.

Predstavnik Studentskog zbora Mihovil Mioković iznio je za portal Srednja.hr službeni stav 12 studentskih predstavnika u Senatu.

'Otvorene su sve mogućnosti i sve su opcije na stolu. Ono što mogu potvrditi službeno je da mi, studentski predstavnici, nećemo stavljati potpis ni na što, dok se ostali potpisnici inicijative ne izjasne što će biti ako dođe do eventualne smjene rektora Borasa. Primarno se to odnosi na to tko će biti obnašatelj dužnosti rektora ako do smjene dođe. Inače, ako se potpisnici inicijative ne usuglase oko prijedloga o.d. rektora, ne želimo da se dogodi da dođe do sukoba oko izbora i krize na Sveučilištu', rekao je Mioković, potvrđujući da je neformalna inicijativa Borasovih protivnika upoznata sa službenim stavom studentskih predstavnika.

Ovo je znakovita promjena stava među studentskim predstavnicima; prethodno su na pitanje što misle o inicijativi za opoziv rektora uglavnom neprecizno odgovarali da će, ako do toga dođe, glasati po svojoj savjesti.