TRANSPARENCY INTERNATIONAL:

Borba protiv korupcije ne smije biti korištena za međusobna obračunavanja

11.09.2015 u 12:09

Bionic
Reading

Istinska borba protiv korupcije pretpostavlja ozbiljan i odgovoran rad nadležnih institucija te ne smije biti korištena za međusobna dnevno politička obračunavanja političkih aktera, poručili su u petak iz Transparency international Hrvatska (TIH)

Krajnje je vrijeme da koruptivno ponašanje neodgovornih pojedinaca izazove opću osudu cijelog društva te je neophodno vratiti povjerenje građana u političke institucije i zaštititi integritet svakog pojedinca od običnog građanina do onih na pozicijama vlasti, navode u priopćenju.

Međusobna obračunavanja političkih aktera skreću pozornost sa stvarnih problema hrvatskog društva poput istinske borbe protiv korupcije, nezaposlenosti, razvoja gospodarstva, obrazovanja i danas važnih migracijskih tema i integracijskih politika koje nas očekuju.

Građani imaju pravo tražiti i očekivati od svakog pojedinca u političkom prostoru da bude primjer poštenog i odgovornog ponašanja. Krajnje je vrijeme da koruptivno ponašanje neodgovornih pojedinaca izazove opću osudu cijelog društva. Još je važnije da sustav vlasti ugradi kontrolne mehanizme kako ne bi bilo zloupotreba, ali isto tako i da se osigura da korumpirani i nepošteni pojedinci budu udaljeni iz javnog života. Korupcija u jednom društvu nije niti lijeva niti desna – nje ili ima ili nema. Prosječnom hrvatskom građaninu je važno da ga na pozicijama vlasti zastupa odgovoran, pošten i sposoban političar koji može stvoriti pretpostavke normalnog životak, poručila je u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

390755,390009,388009,387402