DUBOKA ZABRINUTOST

Borrell: Sankcije nisu rješenje problema s Kinom u Hong Kongu

29.05.2020 u 18:18

Bionic
Reading

Sankcije "nisu rješenje naših problema s Kinom", izjavio je u petak visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove Josep Borrell odgovarajući na pitanje o posljedicama kontroverznog kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu.

On je nakon videokonferencije ministara vanjskih poslova EU izrazio svoju "duboku zabrinutost" zbog namjere Pekinga da nametne taj zakon. "To bi moglo ozbiljno potkopati načelo 'jedne zemlje, dva sustava' i visoki stupanj autonomije specijalne administrativne regije Hong Konga", priznao je. "Odnosi EU i Kine se temelje ne međusobnom poštivanju i povjerenju", dodao je i ocijenio da pokušaj nametanja tog zakona baca sumnju na namjeru KIne da poštuje svoje međunarodne obveze.

"Postavit ćemo to pitanje u sklopu nastavka dijaloga s Kinom", dodao je.

Na pitanje o utjecaju događaja u Hong Kongu na summit EU-Kina predviđen 14. rujna u Leipzigu, tijekom njemačkog predsjedanja EU, Borrell je odgovorio da je taj datum i dalje na dnevnom redu.

"Ako to okolnosti pandemije dozvole, summit će biti održan", dodao je.

Borrell je također naglasio da su odnosi EU s Kinom "presloženi da bi se svrstali u samo jedan pretinac", i opisao je Peking kao "konkurenta, suparnika i saveznika".

  • +14
Prosvjed u šoping centru u Hong Kongu Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

"Nemoguće je riješiti probelme klimatskih promjena bez Kine", istaknuo je.

Kinu se smatra najvećim zagađivačem na svijetu jer proizvodi najviše plina s učinkom staklenika.