nečuveni pokušaj

Britanija i SAD pozdravili osuđujuću presudu za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

09.05.2019 u 18:56

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Jeremy Hunt rekao je u četvrtak kako je presuda dvojici ruskih obavještajaca zbog neuspjelog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori još jedan primjer nečuvenih pokušaja Rusije da naruši europsku demokraciju

"Ovaj bezobzirni pokušaj (vojne obavještajne službe) GRU-a da se umiješa u crnogorske parlamentarne izbore i podrije crnogorska kandidatura za članstvo u NATO-u je samo još jedan primjer kako se destabilizujuće i agresivno Rusija ponašala proteklog desetljeća", naveo je Hunt na Twitteru, a prenijelo veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori.

Hunt je dodao da se do osuđujuće presude dvojici ruskih obavještajaca došlo kroz pravni process čija je transparentnost bez presedana u Crnoj Gori, te da su mnoštvom dokaza oborene tvrdnje Rusije da su Eduard Šišmakov i Vladimir Popov sakupljali materijal za članak o ruskom vojnom prisustvu u regiji tijekom Prvog svjetskog rata.

„Moskva mora prestati s napadima koji podrivaju teritorijalni integritet i demokratske procese u zemljama koje su joj susjedi, kao i u drugim suverenim državama. Velika Britanija poziva Rusiju da izabere drugačiji put – da podržava sigurnost Europe, poštuje međunarodni sustav zasnovan na pravilima, zahvaljujući kojem su naša društva sigurna, kao i da radi zajedno s nama da bi bili na razini zajedničke odgovornosti koje imamo kao stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", rekao je Hunt.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Podgorici isto tako je pozdravilo osuđujuću presudu crnogorskog Višeg suda za 14 osoba uključujući dvojicu ruskih agenata za neuspjeli pokušaj državnog udara.

“To je važan korak naprijed u vladavini prava koji šalje jaku poruku da su nastojanja podrivanja demokracije neprihvatljiva”, istaknuto je na Twitter računu američkog veleposlanstva u Podgorici.

Vijeće Višeg suda u Podgorici proglasilo je u četvrtak krivim svih 14 optuženih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u listopadu 2016. i osudilo ih na ukupno 68 godina zatvora.

Agenti ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, koji se nalaze u bijegu i koje Moskva odbija izručiti Crnoj Gori, osuđeni su na 15 odnosno 12 godina zatvora, zbog organizacije zločinačke skupine koja je, po optužnici, namjeravala upasti u Skupštinu Crne Gore i zarobiti ili ubiti tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Čelnici oporbene prosrpske i proruske Demokratske fronte (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina zbog sudjelovanja u organizaciji pokušaja terorističkog napada i prevrata.

Istom presudom obuhvaćeni su i srbijanski državljani, većinom članovi srpskog četničkog pokreta koji su osuđeni na zatvorske kazne od godinu i šest mjeseci do 8 godina zatvora.