rishi sunak

Britanski premijer smanjuje ovisnost o uvozu, danas predstavlja plan

14.05.2024 u 06:26

Bionic
Reading

Britanski premijer Rishi Sunak iznijet će u utorak svoje planove za poboljšanje sigurnosti u opskrbi hranom i smanjenje ovisnosti o uvozu iz drugih zemalja

Vlada će također objaviti novi godišnji britanski indeks sigurnosti hrane kako bi pratila utjecaje vanjskih čimbenika, poput rata u Ukrajini ili ekstremnih vremenskih prilika.

Zašto je to važno?

Očekuje se da će Britanija održati nacionalne izbore kasnije tijekom godine, za koje se predviđa da će Sunakova Konzervativna stranka teško izgubiti od oporbenih Laburista. Kao i mnoge druge zemlje, Britanija je pogođena rastućom inflacijom i porastom životnih troškova, djelomično potaknutim ratom u Ukrajini koji je pogodio izvoz žitarica iz te zemlje.

Sposobnost Britanije da se sama prehrani smanjit će se za gotovo desetinu ove godine jer se poljoprivrednici diljem zemlje bore s jednom od najkišovitijih zima u povijesti, objavila je u ponedjeljak neprofitna stručna organizacija ECIU.

Ključni citati

"Ovaj paket potpore pomoći će poljoprivrednicima da proizvedu više britanske hrane, ispunjava naš dugoročni plan ulaganja u naše ruralne zajednice i osigurava da najbolji domaći proizvodi završe na našim tanjurima", rekao je Sunak.

Ilustrativna galerija/Rishi Sunak u Tel Avivu Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

"Znam da je za mnoge poljoprivrednike utjecaj nepovoljnih vremenskih uvjeta posljednjih mjeseci otežao obradu zemlje, ali moja poruka je jasna, naša vam podrška je nepokolebljiva", poručio je premijer.

Po brojkama

Izvaci Indeksa sigurnosti hrane, objavljeni prije njegove pune objave, pokazuju da je Britanija proizvela oko 17 posto voća i 55 posto povrća koje su konzumirala britanska kućanstva.