andrew dalgleish

Britanski veleposlanik: Propast dogovora o Brexitu štetila bi hrvatskom turizmu

10.10.2018 u 14:24

Bionic
Reading

Kako će se izlazak Velike Britanije, u ožujku 2019., iz članstva Europske unije popularnog Brexita reflektirati na Britance koji žive u Hrvatskoj, ali i britanske turiste koji nas posjećuju, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju objasnio je veleposlanik Ujedinjenog Kraljstve u Hrvatskoj Andrew Dalgleish

'Bila bi tragedija da najednom svi iznajmljivači stanova i automobila, restorani, hoteli i dućani ostanu bez britanskih posjetitelja samo zato što mi nismo mogli postići dogovor o Brexitu. I to je ono zbog čega težimo postići dobar dogovor. I to je ono zbog čega tvrdimo da ako dogovor ne bude postignut, moramo težiti tome da najviše što je moguće umanjimo smetnje koje bi to moglo proizvesti za građane i Britanije i EU-a', rekao je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Andrew Dalgleish, veleposlanik Ujedinjenog Kraljestva u Hrvatskoj.

Ne vjeruje da bi itko u Hrvatskoj ili u Britaniji 'želio vidjeti scenarij' po kojem bi britanski turisti odjednom bili spriječeni dolaziti u Hrvatsku.

'Po našim procjenama, ove je godinu Hrvatsku posjetilo 800.000 Britanaca i oni troše više novca dok su ovdje nego bilo koji drugi turisti, osim Amerikanaca. Ako mi - dakle Britanija i EU, što, naravno, uključuje i Hrvatsku - nismo sposobni učiniti što treba, moglo bi se dogoditi da građani i glasači budu time najviše pogođeni', objašnjava Dalgleish.

Istaknuo je kako postoji i druga tradicija isprepletanja britanske kulture s Dubrovnikom, što uključuje i dolaske nekih najboljih britanskih glumaca kako bi u Dubrovniku uprizorili Shakespearea. Upravo u Dubrovniku Dalgleish otvara Britanske dane.

'Gradonačelnik Mato Franković s puno je entuzijazma odgovorio na našu ponudu da održimo festival koji će slaviti neke od vrlo prepoznatljivih britanskih simbola i vrijednosti - imat ćemo londonski autobus kao centralni dio naše atrakcije, na primjer. Poruka je prilično jednostavna - kada imate nešto što je dobro, želite to podijeliti s prijateljima. Na taj su način i mene građani Hrvatske dočekali u svojoj zemlji, želeći podijeliti sa mnom sve ono zbog čega je sjajno biti u Hrvatskoj', komentirao je zaključivši, uz ostalo, kako će se 'Brexit dogoditi, ali veza Velike Britanije i Hrvatske se ne prekida'.