CaraTAN o stanju na ljevici

'SDP ga nije dobro iskoristio: Milanović je ispao žrtva, a narod voli žrtve'

26.04.2024 u 11:43

Bionic
Reading

Trenutačnu političku situaciju u Hrvatskoj komentirao je profesor Branko Caratan, politolog i politički analitičar. Istaknuo je, između ostalog, da odluka Ustavnog suda pogoduje predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću u njegovoj borbi za drugi mandat jer ga je pretvorila u političku žrtvu, a narod voli žrtve

Caratan je kazao za HRT da se već sada može naslutiti daljnji tijek događaja.

'Treba primijetiti da je tu bilo krivih koraka. Možemo! nije željelo ući u predizbornu koaliciju sa SDP-om. Bivši ravnatelj statističkog zavoda izračunao je da su Možemo! i SDP izgubili zbog toga sedam mjesta u parlamentu', kazao je Caratan i dodao da za to nije kriva samo stranka Možemo!, već i SDP, stranka koju je uključivanje Milanovića u igru diglo iz mrtvih, međutim tu poziciju nije dobro iskoristila.

Caratan kaže da je situacija takva da su, usprkos koalicijskim problemima, glasači Možemo! i SDP-a brojniji za blizu 2000 glasova od glasača HDZ-a.

'Dakle HDZ se ovdje pojavljuje kao relativni pobjednik. Da je ljevica išla u koaliciju, onda bi ljevica bila relativni pobjednik. Ali, naravno, u ovakvim igrama nije bitan relativni pobjednik. Pobjednik je onaj koji formira Vladu', naglasio je.

'Odluka Ustavnog suda je, po mom mišljenju, pogrešna. Ta odluka zapravo pogoduje predsjedniku Milanoviću u njegovoj borbi za drugi mandat. Ona ga je pretvorila u političku žrtvu. Narod voli žrtve i na taj način je zapravo Milanović izuzet iz problema da bi eventualno mogao biti proglašen gubitnikom. Gubitnik će biti vjerojatno Grbin, a ne Milanović', kazao je i dodao da je, otkad je uvedena, televizija u prvi plan gurnula lidere stranaka. Članovi stranaka su ovisni o lideru i on je onaj koji predstavlja stranku. 'Ako on zakaže, onda čitava stranka zakaže. Imamo situaciju da lider dobro stoji u stranci, a ne stoji dobro kod birača', rekao je Caratan.

  • +13
Milanović i Grbin Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL