PREDSJEDNICA KOHOM-A

Cijepljenje protiv gripe kod liječnika 'u izdvojenom dijelu radnog dana'

15.10.2020 u 09:46

Bionic
Reading

Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a u emisiji Studio 4, rekla je kako je interes za cijepljenje protiv gripe puno veći nego proteklih godina i one pacijente koji su sami nabavili cjepivo, obiteljski su liječnici već počeli cijepiti

- Cijepljenje za ostale počinje idućeg tjedna i ono će se zbog epidemioloških razloga obavljati isključivo prema dogovoru s liječnikom, odnosno naručivanjem, rekla je i dodala kako u dogovoru s HZJZ-om, cjepivo neće odmah biti dostavljeno u punoj količini koja je predviđena za pojedinačne ordinacije pa tako se neće moći cijepiti svi odjednom već će pacijente naručivati u skladu s time kako će cjepivo stizati.

Ban Toskić je rekla za HRT kako želi podsjetiti pacijente da na dan cijepljenja moraju biti zdravi, izmjeriti temperaturu. Apelirala je da dopustimo da se prvo cijepe najugroženiji, a to su onkološki bolesnici, transplantirani, trudnice, zdravstveni djelatnici, teški srčani i plućni bolesnici.

Bolesnici koji sami kupuju cjepivo i prvo moraju doći obiteljskom liječniku po recept gdje im se objašnjava ispravan način na koji će transportirati cjepivo kada ga kupe

- Recept se ne može dobiti ako pacijent ima povišenu temperaturu ili ako je alergičan na jaja ili ako je zaražen Covidom, tj. ako je prebolio bolest unazad tri tjedna, rekla je i dodala kako će cijepljenje u ordinacijama biti organizirano u izdvojenom dijelu radnog dana, kako ljudi koji se žele cijepiti ne bi bili u kontaktu s bolesnima.

Ban Toskić je rekla kako se čini da su se građani previše opustili kada je riječ o epidemiološkim mjerama, što u ostalom govore i posljednje brojke koje govore o zaraženima.

- U borbi s ovom situacijom možemo uspjeti samo, ako smo svi zajedno, a to su i liječnici i pacijenti, ali i zdravstvena administracija, naglasila je.