integracija

Deset sirijskih obitelji stiže u Karlovac

04.11.2019 u 13:08

Bionic
Reading

Deset sirijskih obitelji iz kutinskog Prihvatilišta za tražitelje azila, prema projektu preseljenja osoba pod međunarodnom zaštitom, dobit će na dvije godine stanove u Karlovcu, a Isusovačka služba za izbjeglice pružat će im potporu u integraciji kako bi se poslije mogli skrbiti za sebe, doznaje Hina u toj službi

Sirijske bi obitelji do kraja studenoga trebale stići u Karlovac.

Riječ je o osobama koje su odlukom Vlade u Hrvatsku došle preko programa preseljenja iz Turske, o ukupno 250 osoba. Prva skupina izbjeglica - deset obitelji u lipnju je iz kutinskog prihvatilišta preseljena u Sisak, a sada u Karlovac stiže 48 državljana Sirije, među kojima su 24 maloljetnika.

Pater Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice za jugoistočnu Europu, poziva Karlovčane na dobrodošlicu, otvorenost i suradnju, podsjećajući da svih 48 osoba ima status izbjeglica te da su u Hrvatsku stigle na temelju odluke Vlade.

Isusovačka služba za izbjeglice kao humanitarna organizacija partner je Ministarstvu unutarnjih poslova i Vladi te je zadužena za sve integracijske aktivnosti jer već 25 godina pomaže izbjeglicama i prisilno raseljenim osobama, istaknuo je pater.

Sirijci će nakon dolaska u Karlovac, kao i ostali azilanti, nastaviti intenzivno učiti hrvatski jezik i krenuti u proces integracije i pripreme za zapošljavanje kako bi što prije i uspješnije postali samostalni i ravnopravni građani.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i pater Tvrtko Barun potpisali su u prosincu prošle godine projekt 'Integracija osoba pod međunarodnom zaštitom preseljenih iz Turske' za dvadeset obitelji.

Prvih deset obitelji već je u postupku integracije u Sisku, a drugih deset još je u prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini i uskoro će biti preseljeni u državne stanove u Karlovcu koje je za tu priliku europskim novcem opremio Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Prema riječima glasnogovornice Martine Prokl Predragović, članovi svih deset obitelji prošli su sve sigurnosne i zdravstvene provjere te su kroz stjecanje izbjegličkog statusa upoznati sa zakonima, propisima, običajima i načinom života u Hrvatskoj, a njihov je dolazak dobrovoljan. Isusovačka služba za izbjeglice pomagat će im na uspostavi suradnje, razumijevanja i susretljivost s građanima Karlovca i otvorenosti i susretljivosti lokalne zajednice i institucija jer je integracija, kako je rekla Prokl Predragović, dvosmjeran proces.

'Uz takvu integraciju oni će svojim radom, kulturom, zalaganjem i vještinama pridonositi zajedničkoj dobrobiti grada i svih sugrađana, sve sukladno motu: 'Jučer stranci, danas smo susjedi'', rekla je Prokl Predragović.

Istaknula je da za suživot i međusobno prihvaćanje svi trebaju uložiti trud, otvorenost i stvarno razumijevanje drugoga, kako bismo u konačnici svi zajedno živjeli u društvu u kojemu ćemo se osjećati vrijedno i prihvaćeno, učeći jedni od drugih.