čist račun...

DP traži šest ministarstava? Izračunali smo koliko točno vrijede njihovi mandati

02.05.2024 u 19:59

Bionic
Reading

HDZ i Domovinski pokret pregovaraju oko formiranja nove većine koja bi trebala vladati Hrvatskom u naredne četiri godine. No pregovori ne teku glatko i još se ne nazire rješenje. Spekulira se da Domovinski pokret traži čak šest ministarstava, a mi smo izračunali koliko mjesta bi im bilo pošteno ponuditi uzimajući u obzir miraz u obliku mandata koji donose

Prema informacijama koje cure od insajdera s pregovora, HDZ, koji je proteklih godina naučio samostalno vladati zemljom, nevoljko se odriče i malih komada vlasti.

Pregovori su zapeli na ultimatumu Domovinskog pokreta da ne želi ući u Vladu koju bi činili predstavnici SDSS-a, dosadašnjeg lojalnog partnera vladajućeg HDZ-a.

Koplja se lome i oko ministarstava koja bi Domovinski pokret trebao preuzeti u novoj Vladi, iako akteri demantiraju da se u pregovorima došli tako daleko da se pregovara o foteljama.

Međutim u srijedu je naslovnice hrvatskih medija okupirala vijest da Domovinski pokret predlaže Srbina Predraga Mišića, vukovarskog branitelja, za ministra hrvatskih branitelja. Ministarstvo je to kojim upravlja drugi čovjek HDZ-a Tomo Medved.

Riječ je o manevru te stranke kako bi pokazali da nisu protiv Srba, nego SDSS-a, stranke koju povezuju sa strukturama srpskih pobunjenika iz Domovinskog rata.

Prava prvim informacijama koje su iscurile u javnost, DP bi rado preuzeo ministarstva kulture, poljoprivrede, demografije i zaštite okoliša, za koje smatraju da ga treba izdvojiti iz gospodarstva, kao i da demografija i useljeništvo trebaju zasebno ministarstvo.

Domovinski pokret na pregovorima u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Iako je ta informacija demantirana, nastavilo se raspravljati o imenima ministara iz redova Domovinskog pokreta. Nakon što je kao ministar kulture spominjan Zlatko Hasanbegović, kasnije je isplivalo ime povjesničara Josipa Jurčevića.

Apetiti su u međuvremenu porasli i Domovinski pokret navodno ima interes za preuzimanjem šest i više ministarstava, a HDZ im ne bi dao više od dva mjesta u Vladi.

Odlučili smo izračunati koliko bi HDZ trebao prepustiti DP-u ministarskih pozicija u Vladi uzimajući u obzir broj ruku koje donose većini. Kao što je poznato, HDZ je s partnerima osvojio 61 mjesto u Hrvatskom saboru i do većine mu nedostaje 15 ruku, a Domovinski pokret u miraz ih donosi 13.

Pronaći preostala dva glasa do većine obaveza je HDZ-a. Znači, 13 mandata podijelimo sa 76, koliko ih je potrebno za većinu, i pomnožimo s 18, koliko je članova imala prošla, odnosno još uvijek aktualna tehnička druga vlada Andreja Plenkovića, pa dobijemo rezultat od 3,08 ministarstava koja bi trebala pripasti DP-u.

Dakle, prema izračunu, manjoj stranci DP-u trebala bi pripasti tri ili četiri mjesta u Vladi, ovisno o političkom dogovoru. Sve preko toga znači da je Domovinski pokret preplatio svoju stvarnu vrijednost, a manje od toga znači da ih HDZ ne cijeni dovoljno...