LAKŠI SLUČAJEVI

Dvoje oboljelih od svinjske gripe u Varaždinu

29.10.2009 u 15:03

Bionic
Reading

Dvije osobe iz okolice Varaždina, kako je potvrđeno, oboljele su od gripe tipa H1N1, doznaje se od voditeljice odjela higijensko-epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, dr. Ljiljane Plačko

Po njezinim riječima, pacijenti su nedavno putovali u stranu državu i na hrvatsku obalu, gdje su se najvjerojatnije i zarazili. Da nema mjesta panici, govori i to što se svi oboljeli osjećaju dobro i liječe se kod kuće, a zasad nisu nikog zarazili, kazala je napomenuvši da su zdravstveni djelatnici i škole već dobili upute kako se ponašati u slučaju sumnje na virus H1N1.

Plačko je dodala da je dosad bilo desetak slučajeva u kojima se sumnjalo na gripu tipa H1N1, no ona nije potvrđena. Simptomi te gripe slični su onima klasične sezonske gripe i uključuju kašalj, visoku temperaturu, hunjavicu i bol u mišićima.

Doktorica Plačko je istaknula kako se sezonska gripa u Varaždinu još nije pojavila, pri čemu je dodala da će cjepivo protiv nje stići krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna, a ono protiv takozvane svinjske gripe do kraja godine.