bitka za zagreb

Evo koliko mjesta na zagrebačkim listama SDP nudi HNS-u

21.03.2017 u 19:12

Bionic
Reading

Hoće li SDP podržati Anku Mrak Taritaš, HNS-ovu kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba, pitanje je na koje odgovora nema već tjednima. U međuvremenu je čak i HDZ uspio pronaći rješenje za svoje zagrebačke probleme kandidiravši Dragu Prgometa. Ako se pita HNS, oni samo čekaju da se SDP odluči. Ali stvar nije samo u SDP-ovoj podršci Anki Mrak Taritaš. Na stolu je puno toga

Tportal doznaje brojke koje su se našle na stolu. SDP je tako ponudio HNS-u sedam od 21 izglednih mjesta na listi za zagrebačku Gradsku skupštinu, u kojoj SDP danas ima 12 zastupnika, a HNS dva.

HNS na toj listi pak traži osam mjesta. Na stolu su i mjesta za vijeća gradskih četvrti. SDP nudi 21 ‘sigurno mjesto’, a HNS traži njih 25. Za vijeća mjesnih odbora SDP nudi 112 mjesta, dok HNS traži 120.

Da su brojke kojima raspolažemo točne, potvrđeno nam je iz SDP-a i HNS-a. I dok u SDP-u smatraju da bi HNS trebao smanjiti apetite jer rejting koji uživaju ne daje im pravo da za ponuđenu ruku traže obje, u HNS-u ističu da su oni spremni na dogovor.

'Jasno je da se moramo dogovoriti jer u suprotnom ćemo u Gradu Zagrebu imati situaciju kakvu imamo sada’, ističe izvor tportala iz HNS-a.

Drugi izvor iz HNS-a, iz stožera gradonačelničke kandidatkinje Anke Mrak Taritaš, tvrdi kako se o konkretnim omjerima mjesta na zagrebačkoj listi još nije razgovaralo i da je ‘SDP taj papir trebao poslati HNS-u u stožer, a ne novinarima’.

‘Od SDP-a ne tražimo ništa. Polazna točka su nam trenutna istraživanja, odnosno anketna vrijednost, a kolegama iz SDP-a rezultati lokalnih izbora u Zagrebu 2013. godine, kada Anke nije bilo ni na vidiku.

Oni smatraju da po broju mandata trebaju biti jači 40 posto nego 2013., što nije realno stanje i pokušavaju prisvojiti sav rast koji zajedničkom nastupu donosi Anka Mrak Taritaš svojim radom u posljednje dvije godine’, kaže izvor tportala iz stožera Mrak Taritaš.

Što se tiče razgovora o programima, od obiju strana doznajemo da su oni usklađeni, a neslužbeno se još SDP i HNS trebaju dogovoriti samo oko socijalnog programa.

Eventualne pregovore o Zagrebačkom holdingu i čelnim mjestima u gradskoj upravi negiraju obje strane.

U HNS-u uporno tvrde da je takav način pregovora sa SDP-om u samom startu odbila njihova kandidatkinja Anka Mrak Taritaš.