izbori u istri

Ferić: IDS Kaštijunom ugrožava zdravlje ljudi

23.04.2021 u 15:19

Bionic
Reading

SDP-ov kandidat za istarskog župana Danijel Ferić ustvrdio je u petak na konferenciji za novinare kako IDS građanima južne Istre sa županijskim Centrom za gospodarenje otpadom Kaštijunom ugrožava, zdravlje i egzistenciju te kako će, kad postane župan, prvo predložiti da ga se ukine.

"S ovakvim Kaštijunom onečišćuju okoliš, a građanima ostatka Istre su učinili ono što najbolje znaju, kao šibicari i haračlije, zavukli su ruku u džep i poskupili im odvoz smeća za 300 posto kako bi prekrili svoju nesposobnost", rekao je Ferić na druženju s novinarima u neposrednoj blizini Kaštijuna.

"Upravo stanovnici ovog djela Istre nisu imali jučer razloga obilježavati Dan planeta Zemlje. Nalazimo se na lokaciji ekološke bombe zvane Kaštijun, na lokaciji najvećeg promašaja IDS-a, projekta koji je uvreda zdravom razumu, svim građanima i građankama Pule i onima u okolici Kaštijuna, ali i cijele Istre", istaknuo je Danijel Ferić i dodao kako se o Kaštijunu građane ništa nije pitalo.

"Oni ga tamo nisu željeli, ali su na njega svejedno potrošeni njihovi milijuni. Osim što je štetan za zdravlje građana i onečišćuje okoliš, Kaštijun je neefikasan i netransparentan", rekao je Ferić.

Dodao je da Istra i Pula loše gospodare otpadom, što potvrđuju poražavajući podatci od svega 12 posto za Pulu, koja je najlošija među svim gradovima u Istri, zbog čega su porezni obveznici platili milijunske kazne. Dodao je da će prva odluka u Županijskoj skupštini, kada on postane župan, biti odluka o zatvaranju Kaštijuna te kako se nada da će razum prevladati i da će se takav konsenzus postići i u novom sazivu istarske Županijske skupštine.

"Kao župan, odmah ću uspostaviti i civilni nadzor koji je IDS-ov v.d. župana obećao, a nikada nije realizirao. Također, zaustavit ću sve aktivnosti oko izgradnje sušione fekalnog mulja", rekao je Ferić.

Istaknuo je da je nepojmljivo kako predsjednik IDS-a Boris Miletić obmanjuje građane o projektima koje nije realizirao, poput rotora u Šijani, izgradnje bolnice, studentskog kampusa i arheološkog muzeja, ali zato, kako je rekao, "licemjerno nigdje ne spominje Kaštijun, koji je upravo on realizirao".

"Ovim putem mu poručujem, u laži su kratke noge, a svim građankama i građanima Istre ponavljam jednu znanu izreku - ne nasljeđujemo mi zemlju od naših predaka, mi je posuđujemo od naše djece i zato - podržite naše zelene politike i pridružite se u borbi za FER Istru jednakih šansi za sve, a ne samo za one podobne", zaključio je SDP-ov kandidat za istarskog župana Danijel Ferić.