odavajanje od španjolske

[FOTO] Meksiko proslavio 200 godina neovisnosti, pogledajte kako je izgledao slavljenički spektakl

28.09.2021 u 11:46

Bionic
Reading

Meksiko je proslavio u ponedjeljak 200. obljetnicu neovisnosti zemlje od Španjolske, uz komemoraciju, vatromet i pirotehniku na središnjem gradskom trgu.

Događaj na trgu Zocalo u Ciudad de Mexicu, nekoć srcu astečkoga carstva, vodio je predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador.

"Ono što se dogodilo taj dan, prije dvije stotine godina, označilo je zauvijek naše političko odvajanje od Španjolske", rekao je meksički predsjednik.

Čestitke su poslale mnoge države, među njima i američki predsjednik Joe Biden, koji uvjerava da njegova zemlja "nema bližeg prijatelja od Meksika".

"Veselim se svemu što će naše dvije zemlje zajedno postići u godinama koje dolaze", rekao je Biden u snimljenoj poruci.

Čestitka pape Franje sadrži i priznanje Katoličke Crkve o "grijesima" počinjenima u Meksiku.

Obrador je nekoliko puta pozvao španjolsku vladu i Vatikan da se ispričaju za "masakre i represiju" počinjene u ime kolonizacije i evangelizacije starosjedilačkog naroda u Meksiku.

"Obojica mojih prethodnika i ja zamolili smo za oproštaj zbog počinjenih osobnih i društvenih grijeha", napisao je papa Franjo.

Na svečanosti na kojoj je broj posjetitelja zbog covida-19 bio ograničen, organizatori su koristili kazališne dvorane, multimedijske ekrane i pirotehniku, kako bi predočili predšpanjolsku povijest svoje zemlje, uključujući i rat za neovisnost.

Priredba je dio u nizu događaja koja je organizirala meksička vlada radi obilježavanja 700. obljetnice osnutka astečkoga glavnog grada i 500 godina španjolskog osvajanja.

  • +7
Proslava u Meksiku Izvor: EPA / Autor: Carlos Ramirez

Većina Meksikanaca mješovita je europskoga i autohtonog podrijetla i ima suprotne osjećaje prema nasilju osvajanja, koje je zemlji nametnulo kulturu, jezik i religiju.

U sklopu svečanosti u ponedjeljak talijanski general Roberto Riccardi dobio je Astečkog orla, najviše priznanje stranoj osobi u Meksiku, za svoj rad na pronalaženju arheoloških vrijednosti.

Od 2018. u zemlju je vraćeno 5746 povijesnih artefakata, od kojih su većina arheološki, rekao je meksički predsjednik.