PROSLAVA ULASKA U EU

Gosti stižu u Zagreb - Finci, Estonci i Latvijci dolaze automobilom

30.06.2013 u 12:20

  • +69

Dolazak stranih delegacija

Izvor: Pixsell / Autor: pixsell

Bionic
Reading

Visoka izaslanstva i strani gosti koji će nazočiti središnjoj proslavi ulaska Hrvatske u članstvo EU-a na Trgu bana Josipa Jelačića, pristižu u Zagreb od subote, a najveći broj dolazaka očekuje se u popodnevnim satima u nedjelju.

Tako su u Zagrebačku zračnu luku Pleso u ranim poslijepodnevnim satima doputovali što državnim zrakoplovima, a što komercijalnim letovima litavska predsjednica Dalia Grybauskaite, talijanski predsjednik Giorgio Napolitanio i makedonski predsjednik Gjorgje Ivanov, a nešto prije 12 doputovao je zamjenik predsjednika Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.

Sletio je i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, a oko 16,40 stigla je i visoka delegacija Europske unije prevođena JOse manuelom Barrosom, Hermanom van Rompuyem i Martinom Schulzom.

Prema materijalima koje su novinari dobili u press centru, strani gosti dolazit će do kasno navečer, a među posljednjima se očekuje slovački premijer Robert Fico koji bi zrakoplovom trebao sletjeti na Pleso u 22.25 sati.

Glasnogovornica Zračne luke Zagreb Lidija Capković izjavila je za Hinu da se promet u zračnoj luci odvija normalno i da sve teče "kao po loju".

"Imamo 25 izvanrednih slijetanja i 55 redovnih, ali zaista sve ide onako kako smo samo mogli zamisliti. Najveći broj izvanrednih slijetanja očekuje se od 14:30 do 16:30, a u isto vrijeme je najintenzivniji i naš redovni promet, ali mi smo se dobro ekipirali, dobro pripremili i sve ide zaista bez ikakvih problema", kazala je Capković dodajući da se čini sve kako bi putnici u redovnom prometu imali što manje teškoća.

Na proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji bit će, prema najavama, 15 predsjednika država, 13 predsjednika vlada, 3 predsjednika parlamenata te brojni ministri i drugi gosti - ukupno oko 170 visokih gostiju.

Popis dolaska delegacija na proslavu pridruživanja Hrvatske EU otkriva tko je od državnika bio najštedljiviji, pišu 24sata. Jedanaestero najštedljivijih stiže automobilom. S obzirom na udaljenost tu se ističu predstavnici Finske, Estonije i Latvije, koje nam nisu susjedne zemlje, ali njihovim predstavnicima nije problem putovati do Zagreba. No, ne navodi se odakle točno dolaze.

Komercijalnim letom dolazi 18 državnika. Među njima su i predstavnici SAD-a i Kanade, jedini s američkog kontinenta, ali i predstavnici Francuske, Njemačke i Nizozemske. Državnim zrakoplovima također dolazi njih 18, a upogonili su ih i predstavnici susjednih zemalja, predsjednik i premijer Crne Gore, Vujanović i Đukanović te predsjednik Vlade i predsjednik Srbije, Dačić i Nikolić. Ostali političari susjednih zemalja dolaze automobilima, a neće izostati nijedan član predsjedništva BiH. Službenim avionom Europske unije danas stižu predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy te predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, dok se potpredsjednica Europske komisije Viviane Redding neće družiti s njima i stiže redovitim letom za Zagreb.