UZ AMERIČKO MODERIRANJE

Grabar Kitarović s panela 'Žene u biznisu' pozvala medije da se fokusiraju na bitno

19.03.2024 u 21:27

Bionic
Reading

Inkluzivni odgojni i obrazovni proces od malih nogu nužan je za postizanje jednakosti žena i muškaraca, kao i više žena liderica u svim sferama društva, naglasile su sudionice okruglog stola "Žene u biznisu" u utorak u organizaciji američkog veleposlanstva u Zagrebu

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Nathalie Rayes upozorila je u utorak da su žene i u Hrvatskoj i u Sjedinjenim Američkim Državama u prosjeku 16 posto manje plaćene od muškaraca za jednak rad i da izazov nastavlja biti podzastupljenost žena i u politici i u biznisu.

Unatoč tome što žene u Hrvatskoj čine 60 posto osoba s visokom stručnom spremom, premalo ih je na rukovodećim pozicijama. Rayes naglašava da taj trend treba promijeniti.

"Više žena liderica znači snažnije gospodarstvo za sve nas i bolje politike", rekla je Rayes. Nova američka veleposlanica moderirala je panelom "Žene u biznisu" na kojoj su sudjelovale predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, predsjednica Uprave brodogradilišta "Viktor Lenac" Sandra Uzelac i Rina Musić, predsjednica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham).

  • +20
Američka veleposlanica u Hrvatskoj, Nathalie Rayes, organizirala je okrugli stol za žene Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Dalić, bivša ministrica financija, smatra da je politika "osobito teško i ne baš prijateljsko područje za žene u Hrvatskoj". "Ima žena u hrvatskoj politici, ali stupanj njihove vidljivosti je upitan", naglasila je.

Dalić je rekla da se ona u pretežito muškom svijetu borila znanjem i da joj je to predstavljalo "najjače oružje", dok je Rina Musić rekla da joj je poslovni izazov bio kako da svoj ženski liderski stil prilagodi na način razumljiv muškarcima i da se znala susresti s komentarima da je ona emotivna, a da njezin kolega inspirira i slično.

Musić je rekla da joj je najveći uzor majka koja ju je učila da bude ambiciozna i da je ključ napretka u tome da se "odgajaju uključive generacije" kako bi se osnažio položaj žena u svim sferama društva.

Sandra Uzelac, koja radi u branši u kojoj dominiraju muškarci, kaže da žena za uspjeh "mora raditi, raditi i raditi" i da je naučila da "kad žena pokaže ego, tada postajemo plavuše, barbike i slično", ali ističe da unatoč svim poteškoćama žene "trebaju biti glasnije i učiniti aktivnost žena vidljivijom".

Na panelu se uvodno obratila Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica od 2015. do 2020. Upozorila je da je jako važno koje izraze koristimo kad uspoređujemo žene i muškarce i da je nužno odmaknuti se od narativa da su muškarci šefovi i snažni, a žene slabe i emotivne. Bivša predsjednica rekla je da ju je politika naučila da se ne vjeruje u uspjeh žene, već se umjesto toga postavlja pitanje koji muškarac stoji iza toga.

"I kad sam izabrana u Međunarodni olimpijski odbor, hrvatski mediji pokušavali su saznati koji muškarac stoji iza toga i tko je muškarac koji je lobirao za mene", dodala je Grabar-Kitarović.

Bivša predsjednica pozvala je medije da se ne usmjeravaju na to što je političarka odjenula, kakvu frizuru ima ili kako govori i hoda, već da obrate pozornost na sadržaj koji žene u politici mogu ponuditi.

Sudionice panela složile su se da različito poimanje žena i muškaraca na liderskim pozicijama dolazi i od kuće i da roditelji svojim primjerom trebaju promijeniti negativni narativ prema ženama lidericama u politici, biznisu i drugim područjima kako bi se odgojile inkluzivne generacije, kao i da muškarce treba uključiti u raspravu o ovom izazovu.