NA MJESTU OREŠKOVIĆA

Grabar Kitarović: Sazvala bih Vijeće za nacionalnu sigurnost

26.08.2016 u 20:02

Bionic
Reading

U intervjuu za HRT predsjednica Kolinda Grabar Kitarović osvrnula se na sutrašnji odlazak tehničkog premijera Tihomira Oreškovića na neformalni sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel uoči iznimno važnog Unijinog samita u Slovačkoj o možda novoj, nadolazećoj migrantskoj krizi. Predsjednica je taj samit ocijenila ključnim jer su pred Europskom unijom izazovna vremena, posebno kada je riječ o migracijama. 'Ruku na srce, Brexita vjerojatno ne bi bilo da nije bilo pitanja migracija', ocijenila je hrvatska predsjednica

Na pitanje novinara Dragana Nikolića kako je moguće da se Tihomir Orešković nije konzultirao s njom, kao ni s čelnicima dviju najvećih stranaka koje itekako imaju što reći o vanjskoj politici, Grabar Kitarović odgovorila je da bi ona na Oreškovićevom mjestu 'sazvala sve'.

Za početak je istaknula da je to humanitarno pitanje pa treba voditi računa o tome da izbjeglice zbrinu i da im se pomogne, 'ali prije svega na izvorištu njihovih problema'.

'Problem je što su migrantski valovi vrlo kompleksno pitanje koje sa sobom nosi sadašnjicu i nacionalne i međunarodne sigurnosti, potencijalnog ulaska terorista, naravno, gospodarska i socijalna pitanja. Nitko od nas ne želi da Hrvatska postane bilo čija čekaonica. Kao što vidite, mnoge su države zatvorile svoje granice. Može se očekivati da će stanje biti još gore kako se budemo približavali posebno listopadu.

Već sada bilježimo, svakoga dana, sve veći broj ilegalnih ulazaka migranata u Hrvatsku. Dakle, to je pitanje o kojem treba postići nacionalni konsenzus: što ćemo, kako ćemo mi zastupati u EU. Ja bih na mjestu gospodina Oreškovića doista bila sazvala sve: sazvala bih i Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali i predstavnike oporbenih stranaka, posebno zato što se trenutno nalazimo u kampanji te ne znamo tko će biti pobjednik izbora. Dakle, treba naći zajednička stajališta koja će se zastupati, kako na sastanku s gospođom Merkel, tako isto tako i u Slovačkoj', kazala je Grabar Kitarović za HRT

To je preozbiljna situacija da bi se netko uzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika jer treba zauzeti vrlo čvrste i odlučne stavove, pa je možda čak trebalo sazvati saborski Odbor za vanjsku politiku, procijenila je predsjednica.

'Iako u ovoj situaciji Sabor ne zasjeda, ali mogu se sazvati ljudi. Ja bih na takav sastanak ipak otišla uz nekakvu potporu ili barem konsenzus svih čimbenika, posebno kad bih bila u situaciji da sam tehnički premijer', zaključila je Grabar Kitarović.

441891 ,441875 ,441803,441588