šef sdp-a

Grbin: Turudiću je najvažnija fizička udaljenost između sjedišta DORH-a i Uskoka

11.01.2024 u 12:40

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin prozvao je u četvrtak premijera Andreja Plenkovića zbog napada na slobodu medija, zatraživši objašnjenje riječi 'polulegalno' kojom je premijer nedavno opisao poslovanje N1 televizije u Hrvatskoj

Grbin je na konferenciji za novinare upitao zašto Vlada ne poduzima ništa ako smatra da pojedini mediji ne posluju u skladu s hrvatskim zakonima, te ustvrdio da su "premijerovi napadi na medije napadi na demokraciju".

''Želim da mi se kao političaru koji treba u Hrvatskom saboru odlučivati o brojnim zakonima, jasno objasni što znači polulegalno ili poluilegalno. I zašto, ako je nešto polulegalno ili poluilegalno Vlada ne poduzima ništa'', rekao je Grbin u središnjici stranke.

Time se osvrnuo na ovotjednu izjavu premijera Andreja Plenkovića o N1 televiziji "koja je u Hrvatskoj polulegalno", ocijenivši njegove riječi kao napad na slobodu medija koja je ključna za funkcioniranje demokratskog društva.

"Ovakav napad na slobodu medija i slobodu govora predstavlja 'atak' na demokraciju. Hrvatska će biti demokratska, ona to mora biti unatoč stranci na vlasti. Aleksandar Plenković neće postati hrvatski Aleksandar Vučić", kazao je predsjednik SDP-a.

Mediji su, dodao je dužni kritički pisati o svakome tko obnaša javnu dužnost, a političari trebaju reagirati ako smatraju da je o njima objavljeno nešto neistinito.

Govoreći o predloženim zakonima, Grbin je kritizirao izmjene Kaznenog zakona koji sljedeći tjedan dolazi pred saborske zastupnike, upozorivši da će one spriječiti objavu informacija koje se ne sviđaju premijeru Plenkoviću.

"Da je ovakav zakon primijenjen u SAD-u, afere Watergate ne bi ni bilo pa bi Richard Nixon, unatoč tome što je organizirao provalu u ured konkurentske stranke, ostao i dalje predsjednik SAD-a. To je ono što Plenković želi stvoriti u Hrvatskoj", rekao je.

Grbin je ocijenio da se premijer Plenković i predsjednik države Zoran Milanović ne mogu usporediti kada se razgovara o slobodi medija.

"Njegov način komunikacije nije moj način komunikacije, ali Milanović nema ovlasti predložiti Kazneni zakon i Zakon o medijima. Premijer je taj koji ima poluge svoje riječi pretvoriti u djelo", odgovorio je upitan ima li dvostruke kriterije prema dvojici predsjednika.

Veliki problem za brojne novinare i medijske kuće predstavljaju SLAPP tužbe zbog kojih Hrvatska na kraju plaća penale nakon što Europski sud za ljudska prva presudi u korist novinara, upozorio je predsjednik SDP-a.

Ustvrdio je da pravosudni sustav ne funkcionira jer vladajući ne žele donijeti zakone koji reguliraju pitanje funkcioniranja SLAPP tužbi.

Suca Ivana Turudića, jednog od kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika, Grbin je nazvao "šampionom SLAPP tužbi", a pozitivno mišljenje nema ni o njegovom programu koji je priložio prijavi za tu dužnost.

''Turudiću je najvažnija fizička udaljenost između sjedišta DORH-a i Uskoka. Student Pravnog fakulteta bi napisao više. Ovi majstori kao da su uzeli godišnja izvješća o radu DORH-a i samo prepisali određene brojke i podatke da bi se činilo da nešto znaju'', ističe Grbin.