V. IZBORNA JEDINICA - SLAVONIJA

HRT-ova anketa: HDZ-u osam, SDP-u pet mandata, Most na rubu praga

27.08.2016 u 21:00

Bionic
Reading

HRT je u središnjem Dnevniku objavio prvo istraživanje raspoloženja birača po izbornim jedinicama i to za V. izbornu jedinicu koja obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju. U toj slavonskoj izbornoj jedinici, prema HRT-ovoj anketi, HDZ osvaja gotovo 37 posto glasova (36,8 %). S otprilike 14 i pol posto manje (22,4%) slijedi ga Narodna koalicija okupljena oko SDP-a. To su jedine dvije političke opcije koje prema ovom istraživanju nedvojbeno prelaze izborni prag

HRT će u sljedećih 11 dana objavljivati rezultate velikog istraživanja izbornih preferencija birača u 10 hrvatskih izbornih jedinica i na koncu u cijeloj državi. Anketa na dosad najvećem uzorku od 10.000 ispitanika, odnosno 1000 po svakoj izbornoj jedinici, provedena je u razdoblju od 16. do 26. kolovoza i nastala je u suradnji s agencijom Hendal.

Kako javlja Tatjana Munižaba u Dnevniku HRT-a, nadomak pet posto je Most (4,7%), a s obzirom na velik broj takozvanih neopredijeljenih u ovoj anketi te na statističku pogrešku, iz igre ne treba izbaciti regionalni HDSSB koji u 5. izbornoj jedinici koalira s Konzervativcima Ruže Tomašić te koaliciju okupljenu oko Živog zida. I jedni i drugi uživaju potporu 3,7 posto birača. Milan Bandić ovdje ne prolazi 'za premijera'. Njegov blok ne doseže ni tri posto. Svi ostali daleko su ispod jedan posto biračke potpore.

Kod tog preračunavanja, HDZ-u se u brojkama ne bi ništa promijenilo. Imao je 8, dobio bi 8. Ali bi za jedan bio na dobitku uzmemo li u obzir da je na izbore u studenome prošle godine izašao s Domoljubnom koalicijom, pa je jedan zastupnički mandat tada pripao HSP-u Ante Starčević, a sada bi svih osam bilo HDZ-ovih.

U usporedbi s prošlim izborima, SDP i njegovi partneri su u plusu. Imali su 4 zastupnika iz 5. izborne jedinice, sad bi dobili i petog. Most bi u odnosu na osmi saziv, u novom devetom imao zastupnika manje. Umjesto dvoje, jednoga.

Anketa pokazuje da postoji velika mogućnost da u konačnici HDZ i SDP izgube po jedan mandat nauštrb HDSSB-a i koalicije okupljene oko Živog zida.

Bez te rezerve, na prvih 14 mjesta u sabornici zasjest će osam HDZ-ovaca, pat članova iz stranaka takozvane Narodne koalicije i jedan mostovac.

Sutra HRT 'popunjava' sljedećih 14 mjesta zastupnicima iz 3. izborne jedinice. I tako sve do njih 140 u 10 izbornih jedinica. Preostalih 11 zastupnika birat će se u 11. i 12. izbornoj jedinici. U 11. dijaspora bira svojih troje zastupnika, a u 12. pripadnici nacionalnih manjina - osmero svojih predstavnika.