došao iz 'krila oluje'

Hrvatska dobiva novog borbenog pilota, Rendulić izveo prvi samostalni let na MiG-21

08.06.2018 u 11:38

Bionic
Reading

Budući pilot borbenog aviona i član akrobatske grupe Krila Oluje natporučnik Ivan Rendulić uspješno je izveo prvi samostalni let na borbenom avionu MiG-21 bisD, izvijestili su iz Ministarstva obrane

Rendulić je svoj prvi samostalni let, odnosno laširanje, na MiG-u 21 napravio u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu.

Riječ je o iskusnom pilotu i nastavniku letenja na avionu Pilatus PC-9M te članu 'Krila Oluje', a prije prelaska na mlazni MiG prošao je zahtjevnu obuku.

'Kako bi zadovoljio kriterije tehničkog poznavanja aviona najprije je u Središte za obuku 'Rudolf Perešin' u Zemuniku slušao Tehničku učionicu, a potom odradio praktične vježbe na avionima. Nakon uspješno položenog ispita iz Tehničke učionice, preobuku je nastavio u 91. zrakoplovnoj bazi. Rendulić se potom upoznao s eksploatacijom aviona te radnjama, postupcima i tehnikom pilotiranja na avionu MiG-21 te je uspješno prošao i ovaj dio obuke', stoji u priopćenju iz MORH-a.

Ivan Rendulić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo

Prije nego je započeo letački dio obuke, Rendulić je morao svladati slijepo poznavanje kabine, slijepo poznavanje područja letenja te položiti ispit poznavanja redovitih i izvanrednih postupaka na avionu MiG-21.

Prije laširanja na borbenom avionu MiG-21 bisD, Rendulić je uspješno položio kontrolni let za samostalno letenje. Nakon prvog samostalnog leta, slijede daljnji samostalni letovi prve faze obuke koja završava ispitnim letom, izvijestili su iz MORH-a.

  • +19
MiG-21 Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov